Artikel top billede

TDC trak 4G-nitten med ny iPhone: Kan intet gøre

TDC investerer gigant-beløb i 4G-netværk i Danmark, men anvender ikke de frekvenser, som Apple har valgt at understøtte i den nye iPhone 5. Det er uden for vores kontrol, lyder det fra selskabet.

Læs også:

Ny iPhone 5 virker ikke på dansk 4G-netværk

TDC har trukket netværks-nitten med den nye iPhone 5.

Apple har valgt ikke at lave en model, der understøtter de frekvenser, TDC har licenser til at udbyde 4G på.

"Jeg tænker, at de (Apple, red. ) har fokuseret på de store markeder i verden, som de plejer at gøre," lyder reaktionen fra underdirektør i TDC, Bernd Reul, til Computerworld.

Derfor kan TDC ikke levere 4G til iPhone

TDC udbyder 4G på frekvensbåndet 2600 MHz, samtidig med at selskabet så sent som i juni gav 628 millioner kroner for også at kunne levere 4G på 800 MHz.

"... frekvenserne giver mulighed for at understrege TDC's position som det stærkeste netværk i Danmark. Ja, faktisk kommer vi til at bygge et af de stærkeste 4G-netværk i hele Europa," sagde TDC's daværende koncernchef Henrik Poulsen dengang.

I sin tid kostede 2600 MHz-licensen TDC 330 millioner kroner, så alene licenserne står TDC i lige knap en milliard kroner.

Dertil kommer naturligvis de store udgifter, der er forbundet med at etablere og udbygge selve netværket.

Men nu viser det sig altså, at Apples nye iPhone 5 ikke understøtter nogen af de frekvenser, TDC har licens til at udbyde 4G på.

I stedet har Apple valgt at understøtte 1800 MHz, som 3 og Telia anvender.

Telenor anvender ligesom TDC 2600 Mhz, men har samtidig et netværkssamarbejde med Telia, som gør, at dette selskab muligvis også vil kunne levere 4G til iPhone 5 på et senere tidspunkt.

TDC: Det er rent tilfældigt
Dermed står TDC altså som den store taber, når Apple senere på måneden sender iPhone 5 ud i butikkerne.

I hvert fald vil Danmarks største teleselskab ikke kunne sælge 4G-produkter sammen med iPhonen.

"Her er det tydeligt, at de har lavet en "Asia-Pacific-version", som har de 850, 1800 og 2100-bånd, som anvendes i det område. I vores verden har de ikke lavet en europæisk version. Det er lidt tilfældigt, at 1800 er et af de samme bånd, som også anvendes i Europa, nemlig 800, 1800 og 2600," siger Bernd Reul.

Her er TDC's ide om en reserve-løsning

"Det er rent tilfældigt, at nogle leverandører har bygget på 1800 og så kan nyde godt af det lige nu. Telia er så en af dem."

Det er vel ikke så godt for jer, når I forsøger at bygge et super 4G-netværk, at I ikke har mulighed for at kunne levere det til lige præcis det her produkt?

"Det kan du sige, men hvad er præcis forskellen? Den har så understøttelse af DC-HSPA (UMTS/3G-standard, red.), som understøtter op til 42 megabit. Det ligner ret meget det, vi kan få i download på LTE."

"Når det kommer til stykket, tror jeg, at langt de fleste mennesker slet ikke vil kunne forstå, at der skulle være en forskel. Det er noget, der udvikler sig over tid - og vi gerne selv være med til at hjælpe med til at skabe en forståelse for, at 4G på nogle områder er bedre."

Bernd Reul fra TDC håber på, at Apple med næste version af iPhone vil lave en "europæisk model."

"Når der kommer en iPhone 5S eller 6 næste år, er der meget bedre sandsynlighed for, at der netop kommer en europæisk udgave, for så er Tyskland, Frankrig, England og Spanien også begyndt at bygge et LTE-net på de europæiske frekvenser."

Lige nu og her ser det ud til, at 1800 er en bedre frekvens end 2600 MHz?

"Det ved jeg ikke. Det er jo tilfældighedernes spil lige nu. Det er fuldstændig uden for vores kontrol."

Læs også:

Ny iPhone 5 virker ikke på dansk 4G-netværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere