Artikel top billede

Bygger supercomputer med Raspberry Pi og Lego-klodser

Den nye talknuser består af 64 Raspberry Pi-minicomputere og Lego-klodser.

Forskere fra universitetet i britiske Southampton har konstrueret en meget usædvanlig supercomputer. Professor Simon Cox har udviklet supercomputeren sammen med sin seks-årige søn, James. Han har brugt Lego-klodser og Raspberry Pi-minicomputere, som er koblet sammen.

"Så snart vi var i stand til at få fat i nok Raspberry Pi computere, ville vi prøve, om vi kunne forbinde dem til en supercomputer. Vi har installeret og bygget hele den nødvendige software på Pi med udgangspunkt i et almindeligt Debian Wheezy system-image, og vi har publiceret en guide så du kan bygge din egen supercomputer", forklarer Simon Cox.

Den nye maskine er døbt "Iridis-Pi" efter universitetets supercomputer Iridis, og den bruger MPI (Message Passing Interface) til at kommunikere mellem knudepunkterne over Ethernet. Hele systemet koster under 25.000 kroner (uden switche), og det består af 64 Raspberry Pi-computere med samlet 1 terabyte hukommelse (16 GB SD-kort for hver computer).

Professor Cox har brugt det gratis plug-in "Python Tools for Visual Studio" til at udvikle kode til Raspberry Pi.

"Dette billige system skal inspirere og gøre studerende i stand til at bruge supercomputere til at tackle komplekse udviklings- og forskningsopgaver som en del af vores igangværende aktiviteter," siger professoren.

Han udtrykker også begejstring for den lille computer, der kom tidligere i år.

"Raspberry Pi er meget sjov, og det er imponerende at jeg kan holde den i min hånd og skrive software eller spille på den," siger han.

Prototype blev solgt på eBay

Det er Raspberry Pi Foundation, der har udviklet den superbillige minicomputer til omkring 200 kr. Britiske David Braben, der står bag Raspberry Pi, var med til at udvikle det berømte spil Elite i 1980'erne.

De første prototyper af computeren blev solgt på eBay for at skaffe penge til produktionen.

Den lille computer i kreditkort-format indeholder en ARM-processor og integreret grafikenhed samt 256 MB hukommelse.

Her er specifikationerne:

•Broadcom BCM2835 700MHz ARM1176JZFS processor with FPU and Videocore 4 GPU
•GPU provides Open GL ES 2.0, hardware-accelerated OpenVG, and 1080p30 H.264 high-profile decode
•GPU is capable of 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s or 24GFLOPs with texture filtering and DMA infrastructure
•256MB RAM
•Boots from SD card, running the Fedora version of Linux
•10/100 BaseT Ethernet socket
•HDMI socket
•USB 2.0 socket
•RCA video socket
•SD card socket
•Powered from microUSB socket
•3.5mm audio out jack
•Header footprint for camera connection
•Size: 85.6 x 53.98 x 17mm

David Braben håber på, at skolerne vil uddele de små computere gratis til elever, som ikke selv har råd til en computer. I det nedenstående BBC-interview fortæller han om minicomputeren. Den skal hjælpe skoleelever med at lære om it. Braben kritiserer, at børnene lærer om Office, men ikke om hvordan man programmerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere