Jimmy Wales er kendt som en inkarneret modstander af den britiske Communication Data Bill, som betyder, at internet-udbydere skal gemme oplysninger om afsender, modtager, tidspunkt og lokation for alle teleforbindelser i ét år. Det gælder også for web-trafik, hvor man skal gemme oplysninger om de besøgte websider.
Der er kraftig modstand mod lovforslaget, der blev fremsat i juni. Nu har Wikipedia-stifteren Jimmy Wales meldt sig til orde. I et møde med den fælles komité fra under- og overhuset, der skal behandle forslaget, har han truet med, at Wikipedia vil kryptere alle forbindelser med britiske internet-brugere hvis landets udbydere forpligtes til at logge alle de besøgte sider. Det skriver avisen The Guardian.
Han mener, at lovforslaget er "teknisk inkompetent" og forventer, at andre netgiganter også vil kryptere deres trafik. Det kan rent teknisk klares ved at aktivere SSL-kryptering.
Google har siden 2011 sendt alle sine registrerede brugere videre til en krypteret version af søgemaskinen - der starter med https://. Det lille "s" betyder som bekendt, at forbindelsen er krypteret. Det gælder både for den enkelte søgeforespørgsel og de resultater, der sendes tilbage.
For brugere i verdens diktaturstater kan det være afgørende, at deres nettrafik kan beskyttes.
Men Jimmy Wales sammenligner altså nu Storbritannien med en diktaturstat og tilføjer, at den britiske regering bliver nødt til at hacke krypteringen, hvis de vil følge med i trafikken til Wikipedia.
"Det er ikke den slags ting, som man forventer fra et vestligt demokrati. Det er sådan noget, man forventer fra iranerne eller kineserne, og det vil omgående blive opdaget af internet-branchen," sagde Wales.
London Internet Exchange (Linx) har også advaret mod planerne, som vil skabe en "profiling engine" - et system, der kan skabe meget detaljerede profiler af den elektroniske kommunikation for det enkelte individ. Der advares om, at det kan få meget alvorlige konsekvenser, hvis disse data lander i de forkerte hænder.