Fildelere straffes hårdere

Et lovforslag fremsat af Lene Espersen skal give højere straffe for næsten alle former for it-kriminalitet. Forslaget lægger op til, at fildelere kan straffes med op til halvandet års fængsel.

Et nyt lovforslag om strengere straffe for brud på ophavsretten og anden it-relateret kriminalitet er fremsat i november og behandles i øjeblikket i Folketinget.

Som noget nyt straffes fildelere eller andre, der uretmæssigt stiller værker til rådighed på internettet, med op til halvandet års fængsel.

Justitsministeriet oplyset, at det ikke er afgørende, hvilken teknologi man benytter eller om det er med kommercielle formål for øje, man stiller værkerne til rådighed.

Det nye lovforslag får en god modtagelse hos Antipiratgruppen. Her mener advokatfuldmægtig Jakob Plesner, at de skærpede straffe er et godt signal til piraterne.

- Det er et godt skridt på vejen. Det viser, at der er en vilje, fra Folketinget og regeringens side til at sidestille brud på ophavsretten med egentligt tyveri, siger han.

Jakob Plesner maner dog til forsigtighed.

- Det er svært at vurdere, hvordan loven bliver tolket og derfor må vi vente og se, hvordan praksis bliver, siger Jakob Plesner.

Privat påtale

Loven om ophavsret er underlagt privat påtale, og dermed er det ofrene for forbrydelsen, der må anmelde dem til domstolene eller selv kræve erstatning.

Det betyder, at det kun er de rettighedsholdere med flest ressourcer, der kan overvåge fildelerne og anmelde dem, mener Stefan Hjelmqwist fra firmaet Awapatent, der beskæftiger sig med ophavsret.

Men Jakob Plesner fra Antipiratgruppen mener at den private påtale er meget fornuftig.

- Det giver rettighedsholderne muligheden for selv at prioritere, hvilke lovovertrædelser, de vil tage i retten, og hvilke der eventuelt skal slippe billigere, siger Jakob Plesner.

Til gengæld mener Jakob Plesner, at det er lidt pudsigt, at afgiften på blanke medier sættes ned samtidig med at straffene får en tak opad.

Forslaget skal bringe dansk lov i overenstemmelse med den nye europæiske rammeaftale, som i øjeblikket færdigbehandles i Bruxelles og drøftes igen i Folketinget den 22. januar

Lovforslaget medfører også skærpede straffe for elektroniske falsknerier, misbrug og videregivelse af adgangskoder, hacking og industrispionage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere