Artikel top billede

(Foto: SH Søren Holm)

Regeringen trækkes ind i fejde om dansk telemast

Balladen mellem staten og et teleselskab om en mobilmast får flere politikere op af stolen.

Læs også: Advarsel: Danskere vil snart miste kontakt-mulighed til politi

Sagen om Telenors omstridte mobilmast i Assens, der begyndte, da staten stillede teleselskabet et ultimatum om at købe grunden for én million kroner eller pakke sammen, når nye højder.

Polemikken fik onsdag Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, til at fyre en byge af §20-spørgsmål afsted mod Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF).

"Hvad er ministerens opfattelse af, at Telenor af staten har fået valget mellem enten at betale én million kroner for den grund i det sydlige Assens, hvorpå selskabet på nuværende tidspunkt har placeret en mobilmast, eller at forlade grunden, set i lyset af, at borgere og virksomheder i Assens og omegn risikerer at miste mobildækningen?" lyder et af spørgsmålene.

Det er ikke første gang, Venstre afkræver svar i sagen fra ministeren.

Opskruet lejepris

I juli, kort efter kontrakten blev opsagt, bad Venstres teleordfører, Torsten Schack-Pedersen, ligeledes ministeren om at kommentere på statens opskruede lejepris.

Af ministerens svar, der er baseret på en udtalelse fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, fremgår det, at striden er opstået i forbindelse med, at Bygningsstyrelsen, der ejer grunden, per 1. juli har indskudt ejendommen i statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme A/S.

"Ejendommen blev indskudt i Freja Ejendomme A/S, da det ikke har været muligt at udleje hele eller dele af ejendommen til anden statslig lejer efter den tidligere lejers opsigelse af lejemålet," står der i svaret.

Ifølge Computerworlds informationer er "den tidligere lejer" lig med politiet, som i forbindelse med overgangen til SINE-systemet valgte at opsige lejemålet.

Ifølge svaret til Venstrepolitikeren lader bureaukratisk bøvl til at gå forud for, at sagen er smidt videre til statens ejendomsselskab.

"Bygningsstyrelsen har ikke hjemmel til at udleje hele ejendomme til private og kan kun i særlige tilfælde leje ud til private midlertidigt, såfremt det vurderes, at ejendommen med stor sikkerhed på et senere tidspunkt vil skulle benyttes af staten. Det har ikke været tilfældet i den konkrete sag. Bygningsstyrelsen har desuden været i kontakt med Assens Kommune for at afdække, om der lokalt var en interesse i at overtage ejendommen til eget brug, hvilket ikke har været tilfældet," står der i ministerens svar.

"Bygningsstyrelsen har ikke indgået i drøftelser vedrørende salg af ejendommen, da det kræver særlig hjemmel at sælge ejendommen til private uden offentligt udbud," står der videre.

Ingen grund til panik for borgerne

Onsdag advarede Telenor om, at nedtagningen af masten, ud over den generelt ringere mobildækning, også kan få konsekvenser for beredskabets kommunikationssystem, SINE-systemet, hvis udstyr også er placeret på masten.

Det bliver dog afvist af Dansk Beredskabskommunikation, der fungerer som leverandør af SINE-nettet.

"Vi har en forpligtelse til at levere, og det vil vi selvfølgelig opfylde," lover Klaus Bertelsen, teknisk chef for Dansk Beredskabskommunikation, som dog ikke ønsker at bekræfte, om der er SINE-udstyr på masten i Assens.

Han ønsker heller ikke at kommentere på, om Dansk Beredskabskommunikation lige nu arbejder på at løse problemet.

Forventer dækning som aftalt

I SINE-sekretariatet, der hører under Rigspolitiet, tager man også det potentielt kommende problem med stoisk ro.

"Vi køber ydelsen af Dansk Beredskabskommunikation og forventer selvfølgelig, at der er dækning som aftalt. Men det er op til Dansk Beredskabskommunikation at sikre, at der er dækning," lyder det fra Anna Pihl Rasmussen, pressekonsulent i SINE-sekretariatet.

Læs hele Ole Sohns svar til Torsten Schack-Pedersen på næste side.

Her er Ole Sohns fulde svar til Torsten Schack-Pedersen

Spørgsmål fra Torsten Schack-Pedersen:
Ministeren bedes kommentere artiklen: "Også staten skruer mobillejen op" i Berlingske Business den 7. juli 2012.

Svar fra Ole Sohn:
I den sag, som artiklen henviser til, var staten, ved Bygningsstyrelsen under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, ejer af en grund i Assens. Grunden er sammen med en række andre ejendomme indskudt i statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme A/S. Dette er med aktstykke 95 af 7.juni 2012 tiltrådt af Finansudvalget.

Til brug for min besvarelse er der indhentet nedenstående udtalelse fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet:"Bygningsstyrelsen kan oplyse, at den i artiklen omtalte ejendom beliggende Dalvænget 1A i Assens pr. 1. juli 2012 er overtaget af statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme A/S. Forhandlinger om pris og vilkår ved salg af ejendommen sker herefter direkte med Freja Ejendomme A/S.

Ejendommen blev indskudt i Freja Ejendomme A/S, da det ikke har været muligt at udleje hele eller dele af ejendommen til anden statslig lejer efter den tidligere lejers opsigelse af lejemålet. Bygningsstyrelsen har ikke hjemmel til at udleje hele ejendomme til private og kan kun i særlige tilfælde leje ud til private midlertidigt, såfremt det vurderes, at ejendommen med stor sikkerhed på et senere tidspunkt vil skulle benyttes af staten. Det har ikke været tilfældet i den konkrete sag.

Bygningsstyrelsen har desuden været i kontakt med Assens Kommune for at afdække, om der lokalt var en interesse i at overtage ejendommen til eget brug, hvilket ikke har været tilfældet. Bygningsstyrelsen har ikke indgået i drøftelser vedrørende salg af ejendommen, da det kræver særlig hjemmel at sælge ejendommen til private uden offentligt udbud.

Bygningsstyrelsen har efterfølgende i overensstemmelse med den normale procedure truffet beslutning om at indskyde den uudlejede ejendom i Freja Ejendomme A/S, jf. aktstykke 95, som blev tiltrådt af Folketingets Finansudvalg den 7. juni 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere