Selv om Apple skulle vinde hele vejen igennem i patent-sagerne mod Samsung, vil det aktuelle slagsmål mellem verdens to største forbrugerelektronik-producenter nok ikke komme til at gavne ret mange andre end den involverede hærskare af højt betalte advokater.
Det mener advokat Martin von Haller Grønbæk, BvHD.
"Sagen mellem Apple og Samsung sætter et stort spørgsmålstegn ved, om patentsystemet fungerer efter hensigten," siger han til ComON.
Han bemærker, at den aktuelle patentsag, som med et milliardstort erstatningskrav til Samsung for krænkelse af en række af Apples patenter fik en foreløbig afgørelse i sidste uge, er blevet mødt med megen kritik.
"Mange har ment, at det er en forkert afgørelse, og det er et spørgsmål, om det amerikanske patentsystem virkelig beskytter opfinderne," siger han.
Generelt er der i den omtalte sag tale om design-patenter snarere end om egentlige patenter på nye opfindelser, og det er kernen i problemet med det amerikanske system, mener den danske advokat, der i mange år har beskæftiget sig med intellektuelle rettigheder i it-branchen.
"Hvis man kan få patent på noget, som måske hverken er egentligt nyskabende eller ikke-åbenlyst, er det et problem," siger Martin von Haller Grønbæk.
Et af Apple-patenterne, som Samsung blev fundet skyldig i at have krænket, handler blandt andet om list-scrolling og håndtering af dokumenter på en touchskærm (Se det her).
Som den britiske blogger Glyn Moody gør opmærksom på, har nogle af de bruger-grænseflade-koncepter, som Apple påstår at have opfundet, været beskrevet tidligere. Det gælder eksempelvis ideen om at flytte et dokument på en skærm ved at benytte fingeren. Dette blev allerede beskrevet helt tilbage i 1992 af forskere på Xerox (se denne video).
Store kunstnere stjæler
Apples brug af eksisterende ideer er ikke nogen ny afsløring.
"Steve Jobs sagde jo selv, at han gerne stjal andres ideer," siger Martin von Haller Grønbæk.
Citatet stammer fra dokumentarfilmen "Triumf of the Nerds" fra 1996. Steve Jobs interviewes 26 minutter inde i filmen, hvor han citerer Picasso for udsagnet om, at gode kunstnere kopierer, mens store kunstnere stjæler.
"Vi har altid været skamløse, når det gjaldt om at stjæle en god idé," lød det fra den nu afdøde Apple-stifter.
Filmen, der giver et bemærkelsesværdigt indblik i Apples historie og Steve Jobs' psykologi og filosofi, er formelt fjernet fra YouTube, men kan alligevel findes flere steder, for eksempel her.