Tidligere på måneden kaldte det norske datatilsyn Google Analytics for ulovligt. Nu følger danske banker op med lignende kritik.
Både Nordea og Danske Bank er ifølge EPN stoppet med at bruge Google Analytics, som ifølge Nordeas webafdeling er "piv-ulovligt".
Google Analytics bruges over hele verden af hjemmesideejere til at analysere trafikken på en given hjemmeside og blive klogere på brugernes adfærd.
Den aktuelle kritik bunder i, at de mange detaljer havner i favnen på Google, som bruger dem til forskellige former for målrettet markedsføring. Især Googles indsamling af ip-adresser kritiseres. Det kan være på kant med firmaes pligt til at beskytte deres forbrugeres dataoplysninger.
Det danske datatilsyn har endnu ikke fundet anledning til at nærstudere lovligheden i Google Analytics. Men hverken Nordea eller Danske Bank vil vente på en afgørelse. Af frygt for at afsløre personoplysninger har bankerne skiftet praktik.
"Efter min opfattelse er det piv-ulovligt at bruge Google Analytics. Virksomhederne videregiver adfærdsdata til tredjepart uden deres kunders eksplicitte accept, og det må man ikke," siger Ivan Bager, webanalytiker i Nordea.
Tysk kritik
Ifølge en afgørelse fra EU skal ip-adresser opfattes som en personoplysning. Og dem skal brugere aktivt give accept til at lade firmaerne indsamle.
Det kan også være ulovligt, hvis Google bruger data til andet end at analysere trafik på hjemmesider. Blandt andet det norske datatilsyn har forgæves forsøgt at få en klar melding fra Google om, hvad data ellers anvendes til.
Både i Sverige og Tyskland har der været rejst kritik af Google Analytics.
Efter lange forhandlinger har Tyskland tvunget Google til at anonymisere borgernes ip-adresser.