Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat forlanger dine teledata udleveret af dit telefirma

Efter måneders ro forsøger Skat igen at tvinge teleselskaberne til at udlevere oplysninger om kunder uden retskendelse.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.

Skat fortsætter tilsyneladende den udskældte praksis, hvor myndigheden i breve beder teleselskaber udlevere detaljerede oplysninger om konkrete kunders kommunikation uden en retskendelse.

Hos teleselskabernes brancheorganisation, Telekommunikations-industrien, fortæller direktør Jakob Willer, at mindst et medlem for nylig har fået et brev fra Skat.

"En af mine medlemmer fik en anmodning fornylig om at udlevere oplysninger med en høj detaljeringsgrad," siger Jakob Willer til Computerworld.

Imidlertid afviste teleselskabet på brancheforeningens opfordring henvendelsen fra Skat, fortæller direktøren.

Gemmes i årevis

Dermed kommer der efter måneders stilhed på området igen henvendelser fra Skat om at udlevere de omdiskuterede oplysninger.

Parterne ragede før jul sidste år uklar på grund af Skats nye praksis, hvor myndigheden med afsæt i skattekontrolloven beder teleselskaberne udlevere teledata på kunder i jagten på skattesnydere.

Teleoplysningerne gemmes af teleselskaberne i årevis som følge af bogføringsloven og er stort set identisk med data, der gemmes i henhold til logningsbekendtgørelsen, men sidstnævnte skal slettes efter et år.

De oplysninger, som Skat forlanger at få udleveret, udleverer teleselskaberne normalt kun til politi og efterretningstjenester i alvorlige sager med en straframme på mindst seks år. Og kun mod en retskendelse.

Afviser at efterkomme krav

Skat og telebranchen har siden foråret holdt våbenhvile, og telebranchen har efter møder om problemet med Skat fastholdt en praksis om at afvise Skats krav i brevene, sådan som Jakob Willer opfordrede til.

Ifølge Jakob Willer er der fortsat ingen teleselskaber som har modtaget dagbøder fra Skat for at nægte at efterkomme kravet fra Skat om at udlevere de meget detaljerede data.   

Og dagbøderne er ifølge direktøren den eneste måde at teleselskaberne kan afprøve Skats hjemmel på.

"Hvis Skat mener, at de har ret til mere end de aggregerede data, jamen så må de give dagbøder. Og når de begynder på det, så må vi involvere retssystemet, så vi kan afprøve, hvor langt Skattekontrolloven rækker," siger han.  

Skat oplyste i sin tid, at teleselskaberne før havde udleveret kunders data uden problemer, og forklarede hvorfor myndigheden krævede oplysningerne udleveret.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Skat til sagen.

Læs også:

Skat kræver dine teledata uden retskendelse.

Teleboss: Nægt at udlevere danskernes data til Skat.

Derfor har Skat ret til at snage i dine teledata.

Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere