Det bliver et rigtigt spændende efterår for filmelskere. Netflix har annonceret, at man er klar til at lancere sin videotjeneste i Danmark inden årets udgang. YouSee er netop kommet med sin satsning YouBio, og den amerikanske gigant HBO lander også snart på det nordiske marked.
Hos Netflix betaler man et beløb på 60-70 kroner om måneden for ubegrænset adgang til at streame film- og tv-serier fra nettet. Det lyder som et rigtig godt tilbud og som et stort problem for Blockbuster og andre forretninger, som stadig udlejer eller sælger film på fysiske medier.
Men selv om Netflix har presset Blockbuster så meget, at selskabet allerede gik konkurs i 2010 i USA, så er det alligevel for tidligt at smide alle sine dvd- og Blu-ray-film på lossepladsen.
Der er en række begrænsninger i Netflix-tjenesten, som betyder, at der også fremover vil være et marked for film og tv-serier på fysiske medier. I hvert fald et stykke tid endnu.
Kun få nye film i kataloget
Den måske mest alvorlige begrænsning hos Netflix ligger i det katalog med film- og tv-serier, som man kan vælge mellem. Her er det allerede sikkert, at danske kunder ikke får adgang til det samme store udvalg som brugere i USA.
Netflix blev lanceret i Storbritannien sidste år og her er filmudvalget ifølge denne anmeldelse fra CNET UK meget begrænset. Tallene lyder imponerende - der er tusindvis af film. Men det handler ikke kun om kvantitet. Det handler om, hvorvidt Netflix har de film, som man faktisk gider at se.
"Vi kunne ikke finde en eneste dvd fra den aktuelle bestseller-liste. Faktisk havde vi svært ved at finde noget som helst, der er udgivet i 2011 med undtagelse af meget obskure eller elendige film. De første tre film i Action & Adventure-kategorien er Apocalypto, Battle Royale og Robocop, hvilket får os til at tvivle på bredden i Netflix-biblioteket," skriver CNET i sin anmeldelse fra januar.
Det ser altså ud til, at man stadig kan blive nødt til at smutte ned i videobutikken, hvis man skal have fat i en af de nyere udgivelser. Det kan blive bedre med tiden, efterhånden som Netflix får forhandlet de nødvendige rettigheder på plads.
Netflix har selv afvist at kommentere over for ComON, hvilke film man kan tilbyde i Danmark.
Kan ikke sammenlignes med Blu-ray
For at bruge Netflix kræves en hurtig og stabil internetforbindelse, og videokvaliteten tilpasses dynamisk, så man vil opleve, at billedet kan blive mere grynet, hvis teenage-sønnen downloader spil, mens man ser en film i stuen. Ifølge Netflix's egne oplysninger bliver videoen kodet i tre forskellige kvalitets-klasser i et komprimerings-format, der er baseret på VC-1 video og Windows Media lyd.
Den laveste klasse kræver 1,5 Mbit/s og skulle ligge på niveau med dvd-kvalitet. Den mellemste klasse kræver 3 Mbit/s og skulle være bedre end dvd-kvalitet, mens HD-lignende kvalitet kræver 5-8 Mbit/s (kun 720p).
Nogle enheder skulle også være i stand til at spille Netflix-indhold i 1080p-kvalitet, men det er uklart, om tjenesten faktisk har film i denne kvalitet.
CNET UK konstaterer i sin anmeldelse, at billedkvaliteten er meget blandet. Med en langsom forbindelse ligner det en sløret video optaget med en mobiltelefon. Det bliver bedre med en hurtig bredbånds-linie, men tåler stadig ikke sammenligning med Blu-ray.
Desuden skal man altså vænne sig til, at billedkvaliteten kan svinge, mens man ser filmen. Så det er nok en god idé at samle hele familien foran skærmen - hvis nogen trækker tunge filer over nettet samtidig, kan det ses på billedet.
For alle dem, som køber Blu-ray-film frem for dvd'er for at få den optimale billed- og lydkvalitet, er det næppe helt tilfredsstillende at streame film fra Netflix - og HD-udvalget er meget begrænset i Storbritannien og dermed sandsynligvis også Danmark.
Få filmen over på fjernsynet
En anden begrænsning er, at man skal være i stand til at få videostreamen over på sit fjernsyn, hvis man ønsker at opleve filmen på den store skærm. Det kan klares på mange forskellige måder. Netflix er efterhånden indbygget i mange "intelligente" fjernsyn, og det følger også med PlayStation 3, Apple TV og mange andre konsoller og tv-bokse.
Her er det en fordel for de danske brugere, at Netflix er så udbredt og findes til så mange forskellige platforme.
Det er stadig for tidligt at fælde dommen over Netflix i Danmark, men CNET UK har en klar dom over den tjeneste, som Netflix lancerede i Storbritannien for et år siden.
"Det er bestemt ikke perfekt. Det er uanvendeligt for alle med en langsom internet-forbindelse, og det nuværende udvalg af film er meget skuffende. Vi kan ikke anbefale det til nogen, som er interesseret i de nyeste dvd-udgivelser eller ønsker den bedste mulige billedkvalitet," hedder det.
En alternativ løsning for danske brugere kan være at anvende det amerikanske Netflix med et lille trick, hvor man så har adgang til det fulde filmkatalog fra USA.