Den gamle diskussion om mobile apps vs. webapplikationer skrevet i HTML5 fik nyt liv i weekenden, da webopfinderen Tim Berners-Lee talte under den store computerfest CampusParty i Berlin. Han erklærede krig mod lukkede mobile applikationer til smartphones og tablets.
Deres indhold er "låst inde" og er ikke søgbart, de har ikke en URL-adresse og man kan dermed ikke linke til deres indhold, og derfor er de ikke en del af "menneskehedens konversation", sagde Berners-Lee.
Det store spørgsmål er, om mobile apps fremover stadig skal skrives til hver enkelt platform - som iOS og Android - eller køre som platformsuafhængige applikationer skrevet i HTML 5, der afvikles direkte i browseren.
Web-opfinderen er ikke i tvivl. Han mener, at webapplikationer er fremtiden. Ikke kun fordi det er for besværligt at kode til hver enkelt platform. Men også fordi indhold skal "leve" på nettet og ikke spærres inde i en app.
I 2010 havde det amerikanske magasin Wired en meget kontroversiel overskrift: The Web is Dead. En stor del af trafikken på nettet udgøres efterhånden af mobile apps, mens websidernes andel er faldende.
Berners-Lee er meget uenig i dette, og han har kritiseret artiklen skarpt. På langt sigt er det kun web-applikationer, der kan garantere, at nettets grundlæggende principper som frihed og neutralitet bliver bevaret.
Der er efterhånden så mange muligheder for at skabe avancerede funktioner i web-applikationer, at det ikke længere er nødvendigt at programmere til hver enkelt mobil platform, mener han.
Monopoler, centralt styrede platforme og lukkede forretningsmodeller har ingen fremtid, lyder meldingen fra Berners-Lee. Han ser gerne, at web-protokollen http bliver videreudviklet så det begynder at ligne et peer-to-peer (p2p) system.
Her kunne browseren eksempelvis hente webindhold fra andre webbrowsere, hvis det er umuligt at komme i kontakt med serveren. Det kunne gøre nettet hurtigere og hjælpe med at bekæmpe censur.