10 tips: Det skal du huske når du køber studiebærbar

Hvad har du brug for, hvis du skal have en super studiebærbar? Vi giver dig her 10 gode råd i jagten på den perfekte computer.

10 tips: Det skal du huske når du køber studiebærbar

Selv om solen i øjeblikket gør et tiltrængt comeback, er sommeren snart forbi.

Det betyder, at tusindvis af nye studerende skal til at vænne sig til at sidde i auditorier med dårligere siddepladser end i en gennemsnitlig bybus.

Med sig skal de naturligvis have en bærbar computer, der kan bruges til noter, research og opgaver. Men hvis der endnu ikke er investeret i en ny pc, hvad skal man så vælge, hvis man er på udkig efter den perfekte studie-bærbar?

Vi forsøger at gøre valget lidt nemmere med 10 gode råd, og selv om du ikke skal tilbage på studiet, er der ingen grund til at stå af her.

Du kan nemlig også godt lære noget af de 10 tips, selv om du ikke har i sinde at få splinter i bagdelen på en af landets uddannelsesinstitutioner den kommende tid.

Den rette skærm og opløsning

1. Størrelse 
Størrelsen betyder noget, når det gælder en bærbar.

De små netbooks omkring 10 tommer er ikke velegnet til arbejde i længere perioder, medmindre du ikke har noget imod at blive forvandlet til en Quasimodo look-a-like, mens du sidder krumbøjet ind over den lille skærm og forsøger at ramme keyboardets små taster. 

17 tommer og opefter er til gengæld lidt for voldsomt. Det er naturligvis rart med en stor skærm, men modeller på 17 tommer er ofte slæbbare og ikke særlig praktiske at have med frem og tilbage til studiet. 

Derfor bør en typisk studiebærbar ligge i 13-15 tommer klassen.

Her er det muligt at finde modeller, der ikke vejer det samme som en sæk kanonkugler, og skærmen er ikke så lille, at du skal forbi den lokale optiker for at få hjælp til at se displayet. 

2. Skærm

I dag er de fleste bærbare computere udstyret med glossy-skærme, der giver et flot og kontrastfuldt billede.

Det kræver dog, at du sidder i omgivelser, hvor der ikke er megen lys.

Skærmen vil nemlig rigtig gerne reflektere lys, og det kan være irriterende. Især udenfor eller hvis du sidder tæt på vinduer. 

Modsat klarer de konkurrerende matte skærme sig bedre i miljøer med meget lys.

De kan til gengæld være lidt døde i farverne og kræve, at du skruer meget op for lysstyrken, som kan betyde forringet batterilevetid. 

Derfor kan det være svært at vælge mellem en glossy og en mat skærm, og tommelfingerreglen er, at glossy-skærme er klart bedst til indendørs brug, mens matte skærme har en fordel udenfor.

Et godt råd er at kigge nøje på skærmen i butikken, inden du høvler dankortet gennem terminalen. Er refleksionerne i den glossy skærm til at holde ud, eller ser den matte skærm alt for kønsløs ud?

3. Skærmopløsning

Når du skal have ny bærbar, skal du også være særlig opmærksom på skærmopløsningen. 

Når det gælder 13 tommer modeller, skal opløsningen være minimum 1.366 x 768 pixel, og det er efterhånden standard på de fleste maskiner. 

Nogle modeller har dog højere opløsning på 1.600 x 900 pixel, og det vil vi klart foretrække, selv om det kan betyde et lille prishop. 

Med den højere skærmopløsning får du et bedre overblik over skrivebordet og hjemmesider, og du kan multitaske med flere åbne vinduer og programmer uden at miste overblikket. 

Når det gælder modeller på 15 tommer, vil vi anbefale 1600 x 900 pixel eller højere. Lad være med at vælge en 15 tommer med en opløsning på 1.366 x 768 pixel.

For selv om skærmen er stor, kan du faktisk overskue mindre indhold på den i forhold til en mindre skærm med højere opløsning.

Harddisk og alt det du glemmer

4. Vægt

En studiebærbar er ofte med på farten, og derfor er vægten vigtig. Der er forskel på at transportere en 1,2 kilo bærbar eller en slæbbar på 2,8 kilo frem og tilbage til studiet.

Ofte er de lette maskiner som eksempelvis ultrabooks noget dyrere end de tungere maskiner.

Til gengæld behøver du ikke frygte at ende på en briks hos den lokale kiropraktor. 

Hvis du har råd, vil vi anbefale, at du går efter en af de nye ultrabooks. Her er nogle ret strikse krav til vægt og performance.

En 13 tommer ultrabook må for eksempel maksimalt veje 1,4 kilo, være to centimeter tyk og skal holde på batteriet til en hel arbejdsdag. 

Læs mere om ultrabooks her

5. Harddisk

Hvis du vil have godt med fart i din maskine, skal du vælge en model med solid state disk (SSD).

Det er en flashbaseret harddisk, og den er voldsomt meget bedre end en gammeldags og mekanisk harddisk.

Til gengæld går prisen også i vejret, og du får mindre harddiskplads for pengene. 

Flere producenter som Acer, Samsung og Sony har dog maskiner på gaden, hvor computeren er udstyret med en kombination af en lille SSD og en traditionel harddisk, en såkaldt hybrid. 

SSD'en bruges til at afvikle styresystem samt programmer, og det får maskinen til at vågne fra dvale hurtigt.

Det er ikke muligt at få adgang til SSD'en, der er skjult, men du kan smide data og installere programmer på den traditionelle harddisk, som computeren er udstyret med. 

Hybrid-løsningen er umiddelbart smart, da det kan være med til at holde prisen nede på computeren, men det går også ud over performance.

En bærbar med en stor SSD er typisk en maskine med hybrid-harddisk langt overlegen. 

Det er naturligvis også muligt at købe computere med rene mekaniske harddiske, men hvis du går op i hastighed og gerne vil have en bærbar, der starter hurtigt og afvikler programmer i et rask tempo, skal du overveje en model med SSD eller en hybrid-løsning. 

6. Tilslutningsmuligheder

Det er nemt at fokusere på skærm, størrelse og vægt, når der skal købes ny computer. Men det er faktisk også vigtigt at kigge nærmere på, hvor mange porte computeren er udstyret med. 

Er der nok USB-porte? Har du brug for en gammeldags VGA-port? Og skal din pc kunne gå på et kablet netværk? 

Det er meget forskelligt fra model til model, hvilke muligheder som computerne er udstyret med. Derfor er det en god idé at give den pc, som du har forelsket dig i, et grundigt servicetjek. 

Mange bærbare computere i 13 tommer klassen er i øvrigt ikke længere udstyret med optiske drev. Du får altså ikke noget dvd-drev, og det er derfor ikke muligt at fodre computeren med eksempelvis en gammel dvd-film. 

7. Grafikkort og ram

De fleste bærbare computere er i dag udstyret med udmærkede grafikkort. 

De er godt nok lidt simple, men fungerer ganske fint til websurf, film og småspil.  

Du skal dog være opmærksom på, at der er brug for et dedikeret grafikkort fra eksempelvis Nvidia eller ATI, hvis du har ambitioner om at redigere video eller spille avancerede 3D-spil uden hak.

Typisk findes de "store" grafikkort i bærbare i 15 tommer klassen og op. 

Det er også fornuftigt at se på mængden af ram. Normalt er de fleste nye bærbare udstyret med fire gigabyte, hvilket er fint til dagligdags brug. Men hvis du har planer om videoredigering og vilde spil, er det værd at kigge efter en maskine med flere ram.

Det rigtige tastatur og software

8. Tastatur

En studiebærbar skal bruge til opgaver, og derfor skal der tæskes løs på tastaturet i timevis, indtil fingrene bliver blå.

Derfor er det vigtigt, at keyboardet ikke er noget juks.

De fleste producenter leverer i dag maskiner, hvor der er luft mellem tasterne. Det er praktisk, da mange dumme slåfejl dermed minimeres. 

Men du skal alligevel være opmærksom på, om keyboardet flekser alt for meget, når det trykkes ned.

Hvis det tilmed hopper op og ned som en trampolin, efter du har sluppet, er det ikke ligefrem noget sundhedstegn. Det er altid en god idé at prøve tastaturet grundigt i butikken, inden du køber. 

Kan du opretholde et fornuftigt skrivetempo, og sidder alle taster ordentligt?

Vi har tidligere set nogle lidt mærkværdige placeringer af piletaster, som er klumpet sammen på en så uhensigtsmæssig måde, at de var vanskelige at benytte. 

Enkelte tastaturer er desuden baggrundsbelyste, og det er virkelig en bonus. Især når mørket sænker sig, og du sidder i en sen aftentime og sveder over en opgave. I sådan en situation vil det være nemmere at se bogstaverne på tasterne. 

9. Software 
Hvad følger med? De fleste computere er fra nye udstyret med en version af Windows 7, typisk Home Premium. Men Office-pakken er ikke noget, som automatisk følger med.

Det er dog essentielt at have et fornuftigt skriveprogram, når der skal afleveres opgaver.

Hvis du ikke kan få et gratis eller billigt eksemplar af Office med i handlen, når du køber bærbar computere, kan du overveje et gratis alternativ som Open Office.

Det er også muligt at benytte Microsoft Office Starter Edition Free, som ikke koster noget, til gengæld vises reklamer i det ene hjørne. Softwarepakken omfatter kun Word og Excel, og det er installeret på nogle nye computere. 

Generelt er der gode rabatter til studerende, hvis de er på jagt efter ny software. Det er eksempelvis muligt at spare op mod 80 procent, når det gælder dyr software fra Adobe som Photoshop og videoredigeringsprogrammet Premiere Pro.

Hvis du har fundet et program, du skal have, er det værd at bruge fem minutter på Google for at se, om og hvor meget der kan spares med en eventuel studierabat. 

10. Transporttaske 

En studiebærbar er ofte en fast følgesvend, og den har brug for en livvagt.

Derfor kommer du ikke uden om at bruge nogle penge på en fornuftig taske. Det vil være tåbeligt at købe en dyr computer for blot at klaske den ned i et gammelt indkøbsnet fra Irma. 

Sørg for at købe en taske, der er godt foret - især i bunden. Dermed får computeren den blødest mulige landing, når tasken stilles fra sig på gulvet. 

Det er desuden en god idé at vælge en taske, som også har plads til en håndfuld bøger. 

Vælg en taske, som er ergonomisk. Det er naturligvis blæret med en super-cool taske, men tænk på at du skal slæbe på den i adskillige timer i alt fra regn og blæst til hedebølge.

Derfor skal tasken i bogstaveligste forstand være til at holde ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere