Interview: Den danske mobil-optimist

Den tidligere højst placerede dansker i Microsoft, Juha Christensen, er optimist på mobilbranchens vegne og regner med at skulle udvikle koncepter for indhold til mobiltelefoner fremover. Og så har han lige fået et godt tilbud, fortæller han i dette interview med Computerworld Online.

Juha Christensen, der for nylig forlod sin position som øverst ansvarlige for Microsofts mobilsatsning, var en af de eftertragtede talere på Next-udstillingen i København onsdag, men det lykkedes Computerworld Online at fange ham til et interview.

Next var arrangeret af Innovation Lab fra IT-byen Katrinebjerg i Århus og havde til formål at give nørderne frit spil til at vise morgendagens teknologi.

- Noget af det, jeg er mest fascineret af her på messen, er en 3D-skærm, som ved hjælp af kameraer oven på skærmen følger ens øjenbevægelser. Det bliver spændende, når de bliver tilgængelige til forbrugerpriser, siger Juha Christensen.

- En af de ting, der er på vej, er nemlig 3D-printere, som i stedet for blæk sprøjter en slags modellervoks ud på papiret. Så bliver det muligt at printe figurer og modeller, som man har lavet i 3D, forklarer han.

Ikke at printere og skærme er hjemmebanen for den tidligere højst placerede dansker i Microsoft. Han skal fortsat gøre sig i mobilbranchen. Derfor er software, der bygger på stedbestemmelse, og spilteknologier mere relevante for ham.

Juha Christensen

Vil udvikle indhold

Juha Christensen har arbejdet med operativsystemer til mobiltelefoner de seneste 12 år. Først hos Symbian, som de store producenter af mobiltelefoner benytter, og derefter hos Microsoft.

I november sagde han sit job som chef for Microsofts afdeling for operativsystemer til mobiltelefoner op.

- Jeg har været så heldig at være på det rette sted på det rette tidspunkt og har været med til at udvikle de to styresystemer, som betyder noget i dag. Nu vil jeg gerne bruge de næste 10 år på at lave services og indhold til mobiltelefoner, siger Juha Christensen.

I dag er han bestyrelsesformand for det danske firma Expandit og bestyrelsesmedlem i det amerikanske firma Action Engines, som udvikler mobile platforme, blandt andet for Orange.

Desuden forhandler Juha Christensen om at indgå i bestyrelser i et til to andre firmaer. Det går omkring 10 procent af hans tid med.

Mobile communities

Siden Juha Christensen forlod Microsoft har han arbejdet med en idé til et firma, som skal udbyde mobile nettjenester til forbrugere. Den centrale idé bag konceptet er at lave communities for brugere, der har samme interesser.

- Jeg har en ven, som windsurfer, og han er tilmeldt en tjeneste, som sender en besked, når der er gode vindforhold på udvalgte steder. Det betaler han 30 kroner for om måneden og han siger, at han ville betale 10 gange så meget, hvis det skulle være. Sådan en tjeneste er interessant, siger Juha Christensen.

Tanken er, at teknologien skal være så let at bruge, at brugerne selv skal kunne oprette grupper og fodre dem med information om deres fælles interesse.

Systemet skal også være selvreplikerende, så man inviterer andre med samme interesser, som man kender fra den virkelige verden.

- Det kan man selvfølgelig allerede gøre på en pc, men det er sjovere, når det er mobilt, fordi man udnytter den spildtid, man har i løbet af en dag, hvor man står og venter på en bus eller sidder i et kedeligt møde, argumenterer Juha Christensen.

I øjeblikket forhandler han dog om at sælge idéen, de foreløbige forretningsplaner og hans eget navn og arbejdskraft, til en større amerikansk virksomhed, som ifølge Juha Christensen står stærkt inden for værktøjer til at styre indhold på pc?er.

- Lige nu er det nok fifty-fifty, om jeg tager imod tilbuddet, men selskabet har lagt nogle ting på bordet, som det er meget svært at sige nej til, siger Juha Christensen.

Forbrugerne bag vækst
Juha Christensen tror at udviklingen i mobilmarkedet vil være meget positiv i de næste år.

- I den her sæson er der solgt 4,5 millioner smartphones, primært i Europa, og priserne bliver hele tiden lavere. Blandt andet fordi operatørerne vil give større tilskud til telefonerne, fordi de kan tjene flere penge på indhold, vurderer Juha Christensen.

Og det er forbrugerne, der skal trække læsset. Det er nemlig svært at få pengene lokket ud af virksomhedernes lommer.

- Så længe vi ikke kan fortælle virksomhederne, hvad de helt konkret kan spare ved at benytte mobil teknologi, så er det svært at sælge noget til dem. De investerer ikke i IT, og det er så uhåndgribeligt at skulle forklare, hvor meget de sparer ved deres medarbejdere kan tjekke mails mobilt, siger Juha Christensen.

Han fortæller dog, at han har været med til at lande en ordre på mobile håndsæt til en stor amerikansk kæde af restauranter.

De skal bruges af tjenerne, som så kan gå mellem bordene og se, hvem der skal have ryddet af, og hvornår næste ret er klar.

- Men der kan man jo sige helt præcist, at tjenerne sparer så og så mange minutter på at vente forgæves på mad, der ikke er helt klar, siger Juha Christensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere