Artikel top billede

Nye EU-regler skal stoppe ulovlig eksport af e-skrot

Mange computere slutter deres dage på de giftige ghanesiske skrotpladser. Nu forsøger EU at stoppe den ulovlige eksport.

I denne uge er et nyt EU-direktiv trådt i kraft, som indfører skærpede regler for indsamling og behandling af elektronisk affald. Det nye direktiv indfører et mål om indsamling af 45 pct. af alt solgt elektronisk udstyr fra 2016 og som et næste skridt et mål om 65 pct. af alt solgt udstyr fra 2019 eller 85 pct. af alt genereret elektronisk affald.

Fjernsyn, bærbare computere og mobiltelefoner indeholder materialer som guld, sølv, kobber og sjældne metaller, der kan genanvendes. I dag lander op mod 75 procent af den europæiske elektroskrot i Afrika, hvor man forsøger at genvinde metallerne under primitive forhold.  

Denne ulovlige eksport skal inddæmmes med den nye version af WEEE-direktivet. Typisk bliver de ulovlige eksporter af elektronisk affald maskeret som lovlige transporter af fungerende brugt udstyr for at omgå EU's regler for affaldsbehandling.

Det nye direktiv vil forpligte eksportørerne til at teste, om udstyret virker eller ej, og fremlægge dokumenter om typer af transporter, der kan være ulovlige.

Børn arbejder på skrotpladser

Meget af det elektroniske udstyr fra Danmark og andre lande ender i dag i Ghana, hvor det ofte er børn som arbejder med affaldet. Ifølge en FN-rapport udgør børn 40 pct. af arbejderne på skrotpladsen Agbogbloshie i den ghanesiske hovedstad Accra.

Hver måned ankommer 600 containere med brugt elektronik til Ghana. Det er forbudt at eksportere elektroskrot til u-lande, men dette forbud kan omgås ved at mærke affaldet som fungerede udstyr - selv om computerne reelt er ubrugelige.

I stedet for at blive brugt i skoler og private hjem lander computerne på de endeløse skrotpladser, hvor fattige arbejder med at udvinde de værdifulde metaller. Det er hårdt og sundhedsfarligt arbejde.

Hvert år bliver der skabt mindst 50 millioner tons elektroskrot over hele verden - og mængden af e-skrot vokser tre gange hurtigere end de almindelige affaldsbjerge. Et resultat af, at elektroniske produkter efterhånden har en kortere og kortere levetid.

Forleden kom en rapport fra FN, som viste at der er fundet alarmerende mængder af bly, cadmium og andre giftige stoffer i nærheden af Agbogbloshie.

På deponien arbejder både voksne og børn helt ned til seksårs-alderen med at skille computerne ad og brænde komponenterne for at udvinde metaller som kobber og stål. Men denne forbrænding frigiver blandt andet dioxin, der er skadeligt for mennesker.

Skrotbjerge vokser

De nye EU-regler betyder, at større detailforretninger skal forpligtes til at tage det solgte udstyr tilbage. I dag indsamles blot en tredjedel af alt elektrisk og elektronisk affald i EU særskilt inden for det dokumenterede system.

EU's nuværende indsamlingsmål er 4 kg elektronisk affald pr. indbygger, svarende til ca. 2 millioner ton om året - ud af de 10 millioner ton affald, der genereres årligt i EU. Dette mål bliver sat op til omkring 20 kilo per indbygger.

I 2020 regner man med, at mængden af e-skrot vil stige til 12 millioner ton i EU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere