Læs også:
Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død
Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen
It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne
Regeringen har sammen med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) strikket en aftale sammen, der udmønter sig i en investering i telemedicin på 80 millioner kroner frem mod 2015.
Aftalen er et initiativ under den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi og finansieret via Fonden for Velfærdsteknologi (tidligere ABT-fonden).
Det skriver Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse på sin hjemmeside.
"Telemedicinske løsninger giver borgerne mulighed for at blive hjemme i trygge rammer frem for at tage på sygehuset til hyppige, men ofte simple kontroller. Jeg er meget glad for, at vi med handlingsplanen nu begynder at hente de gevinster, som vi ved dette område rummer," lyder det fra sundhedsminister Astrid Krag (SF) på ministeriets hjemmeside.
Knap 1.500 i behandling
Med aftalen ruller det offentlige Danmark de største satsninger på telemedicin ud nogensinde.
Det betyder eksempelvis i Nordjylland, at knap 1.500 patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom, også kaldet KOL, over de næste to år behandles telemedicinsk.
Samtidig vil man indføre daglig hjemmemonitorering i hele regionen, hvilket skal danne grundlag for, om initiativet bør gøres landsdækkende.
Et lignende initiaitv er forsøgt i England, hvor hele forsøget med telemedicin til forskellige patientgrupper reducerede dødsraten med 45 procent.
Sparer 300 millioner årligt
I Danmark vil sygepersonale allerede nu gå i gang med at omlægge forskellige praksisser i kommuner og regioner.
Dette vil blandt andet føre til, at hjemmesygeplejersken bliver udstyret med et kamera, hvorefter en læge på sygehuset for eksempel kan vurdere, om et sår har brug for hurtig behandling.
På denne måde kan man slippe for udgifter i forbindelse med transport og unødvendige rutinekontroller, hvilket kan føre til en sparet udgift på cirka 300 millioner kroner årligt.
Dansk IT: Flot start
I en netop offentliggjort pressemeddelelse kalder DANSK IT den nye handlingsplan for en flot start, men pointerer, at planen snarest bør udbygges.
"Det er en god og helt nødvendig begyndelse, men ifølge DANSK IT er det vigtigt, at de konkrete løsninger og snitflader lægges frem meget hurtigt - så alle aktører kan få gavn af fælles åbne snitflader og dermed stimulere udbredelseshastigheden yderligere," skriver Dansk IT, som samtidig ser frem til at bidrage til arbejdet med referencearkitekturen og standarderne.
Resultater fra handlingsplanen med udrulningen af telemedicinen vil desuden indgå i regeringens kommende digitaliseringsreform af velfærdsområderne.
Læs også:
Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død