Computerworld News Service: Netop vedtagne EU-regler tvinger alle større detailforretninger, der forhandler elektronik, til at tage brugt udstyr tilbage.
De nye regler er del af en omarbejdning af EU-direktivet om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) og vil gradvist blive implementeret i hele EU i løbet af de næste syv år.
Elektronik-skrot - eller e-affald - er en af de hurtigst voksende former for affald i EU.
På nuværende tidspunkt er det kun cirka en tredjedel, der bliver indsamlet og behandlet forsvarligt.
Systematisk indsamling og fornuftig behandling er en forudsætning for at genanvende materialer som guld, sølv, kobber og sjældne metaller i brugte fjernsyn, bærbare computere og mobiltelefoner.
Ambitiøse mål
Det nye direktiv sætter indsamlingsmålet op fra de nuværende fire kilo til cirka 20 kilo per indbygger i 2020.
Det estimeres, at mængden af elektronik-skrot vil stige til 12 millioner ton i 2020.
Målsætningen for det nye direktiv er, at hele 85 procent af al denne e-affald vil blive indsamlet og behandlet.
Fra 2018 vil direktivet blive udvidet fra sit nuværende begrænsede omfang til at gælde for alle kategorier af elektronisk affald.
Senest fra februar 2014 skal det være muligt for forbrugerne gratis at returnere småt e-affald såsom mobiltelefoner til store detailforretninger på mindst 400 kvadratmeter.
Det omarbejdede direktiv strammer også op i forhold til ulovlig eksport af elektronik-skrot.
Brugt udstyr kan for eksempel kun eksporteres til ikke-OECD-lande, hvis man kan dokumentere, at udstyret er beregnet til direkte genbrug og er i fuld funktionsduelig stand og desuden transporteres forsvarligt.
Oversat af Thomas Bøndergaard