Artikel top billede

Sådan kan ny algoritme sniffe sig frem til kriminelle

En algoritme, der kan sniffe netværk - også de sociale netværk - udpeger hjernen bag terrorangrebet på World Trade Center i 2001.

Overvågning kan være godt, når det kommer til at finde onde mennesker, der begår forbrydelser.

Således sætter en ny algoritme fingeren på en af hovedmændene bag terrorangrebet på World Trade Center i New York.

Det skriver The Register.

En gruppe forskere i Scweiz Swiss på Federal Institute of Technology i Lausanne har udviklet en algoritme, der kan opsnuse information på netværk, spore rygter, lokalisere epidemikilder og potentielt stoppe terrorangreb.

Forskerne siger, at de ved hjælp af den nye teknik kan spore informationer tilbage til kilden på meget store netværk ved hjælp af blot nogle få datapunkter.

"Med vores metode kan vi finde kilden til alle mulige ting, der cirkulerer i netværk, ved at 'lytte' til blot et begrænset antal medlemmer af et bestemt netværk," skriver forskerne i en pressemeddelse.

Ideen er at vælge nogle få, men tæt forbundne, noder i et netværk og så bruge den tid, det tager for et stykke information at nå de forskellige noder, og på den måde triangulere kilden.

Kolera og terror

Metoden bygger på samme princip, man anvender, når man stedbestemmer brugere af eksempelvis mobiltelefoner, men kan altså ifølge de schweiziske forskere også bruges på netværk.

De har blandt andet brugt teknikken på data samlet fra et udbrud af kolera i Sydafrika i 2000.

De byggede en detaljeret model af netværket i form af gader og vandveje, der kunne sprede sygdommen fra landsby til landsby, og kunne med deres algoritme lokalisere kilden til udbruddet med 90 procents sandsynlighed, vel at mærke ved kun at bruge fem procent af noderne i netværket. 

De schweiziske forskere har desuden bygget en computer-simulering af telefonsamtaler og en rekonstruktion af udvekslingen af beskeder i terrornetværket under angrebet på World Trade Center.

Alt sammen ud fra information, som er offentligt tilgængeligt, da den er publiceret i diverse medier.

Computeren spyttede navnene på tre mistænkte ud. En af dem var hjernen bag angrebet.

Metoden kan også bruges til at spore kilder til spam og computer-vira og finde kilden til rygter startet på Facebook. For ikke at tale om, hvad annoncører kan bruge den til til viral markedsføring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere