PayPal-milliardæren Elon Musk tror, at mennesker kan lande på Mars allerede i løbet af 12-15 år. Det fortæller han i et interview med den amerikanske tv-station ABC. I midten af 2020'erne kan vi regne med at nå Mars - og ikke først om nogle årtier, som den amerikanske præsident Barack Obama har sagt.
"Jeg har en fast tro på, at det er muligt. De første mennesker kan sandsynligvis sendes afsted om 12-15 år. Det er mit skøn," siger den 40-årige sydafrikaner.
Han forventer også, at man kan bygge permanente kolonier på Mars og dermed etablere en slags Jorden 2.0.
"Mars er det eneste sted i vores solsystem, hvor vi kan have multiplanetært liv. Vi kan få Mars til at ligne Jorden ... det er mere end en redningsbåd, det er et backup for vores biosfære," sværmer han.
Det bliver sværere at få billetprisen ned på et niveau, hvor almindelige mennesker også har råd til at holde ferie på Mars, men Elon Musk tror, at man kan få prisen ned på en halv million dollar. Det kræver, at man kan bygge en raket, der kan genbruges ligesom et almindeligt passagerfly.
Han har også øje for den historiske dimension i Mars-turen.
"Jorden har været der i fire milliarder år, og i al den tid har livet været begrænset til én planet. Det er lang tid. Nu er det for første gang i næsten fire milliarder år muligt, at livet kan udvides til en anden planet. Hvis du kan udnytte denne mulighed, hvem ved hvor længe vinduet vil være åbent?" siger Elon Musk.
Hans udtalelser om Mars kommer i kølvandet på den vellykkede landing af NASA's Curiosity-rover i denne uge, der har sat gang i en fornyet Mars-feber. De første højtopløselige Curiosity-billeder fra Mars kan nu ses hos NASA.
Tjente sin formue på PayPal
Den sydafrikanske iværksætter har stiftet flere firmaer, men det var PayPal, der gjorde ham til milliardær. PayPal blev stiftet i 1999 og solgt til eBay tre år senere for 1,5 mia. dollar. Musk bliver ofte betegnet som et teknisk geni og sammenlignes gerne med Tony Stark i Iron Man-filmene.
Musk havde da også en lille gæsteoptræden i den seneste Iron Man-film, og hans firma SpaceX stillede sit laboratorium til rådighed, der blev brugt som kulisse. Rumfirmaet SpaceX kunne tidligere i år fejre en historisk sejr, hvor firmaets egenudviklede Dragon-rumkapsel gennemførte en vellykket tur til den internationale rumstation ISS.
Turen er den første af 12 transport-flyvninger til ISS, som NASA har bestilt hos SpaceX for 10 milliarder kroner. NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå ISS.
Hans anden store fremtidssatsning er Tesla Motors, som producerer eldrevne sportsvogne. Firmaet fik sin debut på den amerikanske teknologibørs Nasdaq i 2010, og det blev en stor succes. På den første dag steg aktiekursen med 41 pct.
Børsnoteringen skaffede Tesla Motors yderligere 226 millioner dollar i kassen - det er ikke dårligt for et selskab, som stadig mangler at bevise at man kan tjene penge. Tesla har tabt langt mere end en milliard kroner i sin levetid, men har også modtaget store lån og tilskud fra staten, og der er indgået samarbejdsaftaler med flere store bilfirmaer som Toyota.
Tesla Motors er kendt for sin sportsvogn Roadster, som koster 100.000 dollar i USA og har en rækkevidde på næsten 400 kilometer.