Læs også:
Hele Europa skal lære af Danmarks EPJ-skandale
Den del af den danske it-branche, der har specialiseret sig i løsninger til sundhedssektoren, kan godt se at få pakket kufferten og komme afsted til Californien.
Den danske Health CareVan 2.0 tager til Silicon Valley, hvor investeringer i sundheds-it er tredoblet det seneste år.
Det er Innovation Centre Denmark, der til oktober er vært for efterfølgeren til den såkaldte sundhedskaravane, Health CareVan, hvor virksomheder, offentlige aktører og forskere i 2010 præsenterede dansk sundhedsteknologi i Silicon Valley.
Netop den ikoniske dal er stedet, hvor venture-kapital i stigende grad bliver investeret i it-løsninger for sundhedssektoren.
Stiger voldsomt
Mens amerikanske investeringer af risikovillig kapital generelt faldt med 18 procent sidste år, er investeringer i sundhedsteknologier nu steget med 300 procent, oplyser Innovation Centre Denmark.
Den øgede interesse hos investorerne skyldes ifølge centrets leder, Camilla Rygaard-Hjalsted, at sundheds-it spiller en central rolle i at reducere omkostningerne i en dyr amerikansk sundhedssektor.
En sektor, som amerikanerne anslås at komme til at bruge en femtedel af landets bruttonationalprodukt på i 2017. Knap dobbelt så meget som Danmark.
Bedre udnyttelse af sundhedsteknologi vurderes at kunne spare over 80 milliarder dollars om året i USA. I 2010 blev der i USA investeret 221 millioner dollars i sundheds-it, mens investeringerne i 2011 steg til 664 millioner dollars ifølge Mercom Capital Group.
Californien og Danmark i front
It-løsninger, der for eksempel streamliner hospitalslogistik, digitaliserer patientjournaler og gør hjemmebehandling af patienter mulig, er med til at optimere en sektor, der står overfor en kæmpe udfordring med en aldrende befolkning.
Samtidig støtter den amerikanske regering nu sådanne tiltag i milliardklassen. Det er områder, hvor både Danmark og Californien er frontrunners, lyder det fra Camilla Rygaard-Hjalsted.
"Det tætte digitale samarbejde i Danmark mellem alle dele af sundhedssektoren, der hurtigt giver adgang til oplysninger, er for eksempel et af de områder, der høster stor anerkendelse i USA. Vi har derfor en unik chance for at profilere dansk knowhow. Både i form af investeringer, partnerskaber, forskningsalliancer, og selvfølgelig nye kundepotentialer for danske virksomheder," siger hun.
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) håber, at mange danske virksomheder vil deltage i sundhedskaravanen.
"Når amerikanerne tredobler deres investeringer i sundhedsteknologi, skal danske virksomheder være til stede på markedet for at sikre eksport af danske løsninger og sikring af danske jobs. Californien har den finansielle muskelkraft, mens vi har erfaring, fleksibilitet og omstillingsparathed," udtaler Pia Olsen Dyhr.
120 virksomheder var med sidst
Cirka 120 danske deltagere var med i Innovation Centre Denmarks første Health CareVan i 2010. Her mødte de amerikanske beslutningstagere fra universiteter, hospitaler, investeringsfirmaer, virksomheder og offentlige institutioner.
Administrerende direktør Johnny Killerup Pedersen var en af deltagerne. Hans firma, Team Online, leverer softwareløsninger til handicapsektoren.
"Deltagelsen i Health CareVan var den afgørende faktor bag vores beslutning om at gå ind på det amerikanske marked. Her så vi for alvor, hvad der sker, når virksomheder, universiteter og offentlige institutioner udveksler viden inden for sundheds-it", siger han.
På forskningssiden kickstartede karavanen et telemedicin-samarbejde mellem Aalborg Universitet og Center for Information Technology Research in the Interest of Society (CITRIS) på UC Berkeley Universitet.
De to parter har sammen med forskere fra UC Davis Universitetet og Cleveland Clinic dannet Transatlantic Telehealth Research Network (TTRN).
Sundhedskaravanen finder sted i Silicon Valley og San Francisco mellem 8. og 11. oktober 2012.
Innovation Centre Denmark er et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående uddannelser.