I flere år har Google testet robotbiler i USA og søgegiganten har fået staten Nevada til at tillade selvkørende biler som det første sted i verden. Den tidl. Google-chef og nuværende bestyrelses-formand Eric Schmidt har selv meget store forventninger til robotbiler. På den årlige Allen & Co. Sun Valley konference sagde han, at Google snakker med "alle" bilfirmaer på globalt plan om bilerne, som stadig ikke er nået til produktfasen.
"Det største problem lige nu er at bilen kører med den tilladte hastighed og ingen kører med denne hastighed," sagde Schmidt ifølge Techcrunch.
Men han afslørede også, at Google har prototyper som kører meget hurtigere. Faktisk har Google en testbane på et hemmeligt sted, hvor robotbiler kører om kap med mennesker, og vinder.
Schmidt forklarede også i detaljer, hvordan robotbilen fungerer. Bilisten skal indtaste en adresse i en slags "Google Maps på stereoider". Tryk på en stor rød knap og bilen kører afsted. Det fungerer ligesom automatpiloten i et fly - bortset fra, at computeren i et fly ikke skal reagere på katte der løber over vejen.
Spørgsmålet er så, om den bilglade befolkning er klar til at slippe rattet og overlade kontrollen til en maskine.
"Det kommer an på, hvor meget de har drukket," som Schmidt udtrykker det.
Han henviser til, at 35.000 bliver dræbt i ulykker med spritbilister alene i USA hvert år. Det er et tal, der har ligget konstant i de sidste to-tre årtier.
"Det er en forfærdeligt tragedie. Jo hurtigere vi kan få bilerne til at køre os, jo flere liv kan vi redde ... selvkørende biler bør blive den dominerende transportform i vores levetid," forudsiger han.
Robotbiler kan hjælpe blinde
I den nedenstående video kan man følge den synshæmmede Steve Mahan på en tur i Googles robotbil. Hans synsevne er nedsat med 95 procent, men det går fint i den ombyggede Toyota Prius, som allerede er kørt mere end 322.000 kilometer uden et menneske bag rattet.
Med sin video vil Google vise, hvordan robotbiler kan hjælpe blinde og personer med andre handicap til at opnå en større mobilitet - uden at være afhængig af en menneskelig chauffør.
Men teknologien er stadig ikke færdigudviklet. Googles bil kørte på en forprogrammeret rute i en rolig forstad. Her gik turen også gennem en drive-in i en fast-food-kæde.
Det store robotbil-projekt hos Google er stadig i forsøgsbasen. En af Googles ingeniører har brugt en robotbil til at køre frem og tilbage mellem sit hjem i Berkeley og Googles hovedkvarter i Mountain View.