Reportage: Du er ikke i tvivl om, at du befinder dig på en chokoladefabrik, når du går rundt på gangbroerne over produktionsområdet hos Toms i Ballerup.
Duften af kakao er næsten hypnotiserende, og et par meter under broen flyder der hundredevis af Kæmpe Skildpadder og andre lækkerier rundt på samlebånd, mens frisklavede Guldkarameller i massevis vælter ud af noget, der ligner nærmest kan beskrives som et overflødighedshorn af en Guldkaramel-fontæne.
Men bag chokoladen og det glitrende slikpapir gemmer sig et omfattende it-setup.
"Det er jo faktisk næsten alt her, der er it-styret," fortæller Per Lerche Møller, der er it-chef på chokoladefabrikken.
Hele fabrikken er udstyret med trådløst net, der sørger for, at virksomhedens mange medarbejdere konstant er online og kan tilgå og sende information de rigtige steder.
Selv lagerets trucks er udstyret med monitor og scanner, der konstant holder systemerne opdateret på udsendte paller med chokolade og andre godter.
Live-overblik skaber effektivitet
Et af de seneste tiltag er skærme, der overvåger produktionen. Men det er ikke en kontrolmanøvre presset ned over medarbejderne fra ledelsesgangen på anden sal - produktionsmedarbejderne har faktisk selv bedt om det.
Over de forskellige arbejdsstationer i produktionshallen hænger skærmene, der sammenligner medarbejdernes produktion med det mål, der er sat for produktionen i det indeværende vagtskifte.
Mens skildpadderne ruller hen over samlebåndet i snorlige rækker, kan medarbejderne altså se, om de er forud, med eller bagud i forhold til målsætningen for den produktion, der skal ske på deres vagt.
Projektet er stadig så nyt, at ikke alle skærme er taget i brug endnu.
"Vi er ved at sætte skærmene op flere steder i produktionen netop nu," fortæller Per Lerche Møller.
En enkelt skærm har i et stykke tid været brugt på forsøgsbasis, og det har givet gode resultater.
Som de fleste andre virksomheder er Toms også altid på udkig efter øget effektivisering, og det giver skærmene.
Der ligger nemlig en motivation i at kunne følge med i real time.
It er vigtig for Toms
Det er en brat opvågning, når døren til produktionshallen lukkes bag dig, og kakaoduften øjeblikkeligt fordufter. På kontoret på ledelsesgangen på anden sal fortæller Per Lerche Møller videre om det kæmpe it-setup, der fungerer som overblik over hele virksomheden.
Toms Gruppen holder sig ikke kun inden for Ballerups bygrænse ved det store vejkryds, der populært kaldes 'Chokoladekrydset'.
Den danske chokolade-mastodont har afdelinger i både Avedøre, Bremen, Sverige og Polen. Og så er der jo også minifabrikken i Kødbyen i København, hvor Toms Gruppens eksklusive familiemedlem A XOCO by Anthon Berg holder til.
Fra hovedkontoret i Ballerup kan Per Lerche Møller og hans ansatte i it-afdelingen holde styr på det hele. Og det er vigtigt, at it går hånd i hånd med resten af chokoladehuset.
"Vi skal have forretningen tættere på it - eller endnu bedre, vi skal have it tættere på forretningen. It følger jo forretningen," siger han.