Artikel top billede

Seks ting, enhver it-mand bør vide

Som it-generalist er man nødt til at vide lidt om alt. Her kan du læse om seks færdigheder, du bør besidde, ligegyldig hvad du har at gøre med i it-branchen.

Computerworld News Service: Enhver, der har arbejdet med it i mere end 10 minutter, ved, at fejlfinding er en stor del jobbet. Et eller andet går i stykker på en ny og uventet måde, og så er det op til dig at få det til at fungere igen. Det er lige meget, hvor mange bøger du har læst, hvor godt du kender brugermanualen eller hvad du spiste til morgenmad. Det der tæller er, hvor hurtigt du kan finde fejlen og få løst problemet.

Der findes ingen bog eller lærer, der på magisk vis kan hælde evner til deduktiv problemløsning ind i hovedet på dig. Det der virker, er derimod at få opbygget en masse erfaring ved at kaste sig hovedkulds ud i det og ikke være bange for at fejle. Du kommer under alle omstændigheder til at bruger mange timer på at banke dit hoved ned i bordet, mens du forsøger at finde løsninger på særligt genstridige problemer. Jeg har faktisk lært mest fra de hændelser, hvor jeg ødelagde noget så grundigt, at jeg ikke havde den fjerneste idé om, hvordan jeg samlede det igen. Det er en situation, ingen har lyst til at stå i, men som alle ender i på et eller andet tidspunkt. Jo mere smertefuld oplevelsen er, desto højere er sandsynligheden for, at du lærer noget af den.

Alligevel er det også muligt at lære fra andres fejl. Derfor kan du her læse en gennemgang af seks ting, du bør vide, hvis du på nogen måde arbejder med it.

Sådan foretager du protokol-analyse

Hvis du ikke før har anvendt et værktøj til protokol-analyse, så lyder det måske som noget, kun netværksspecialister har brug for. Men da stort set alting i dag er forbundet til et netværk af en eller anden art, så kan det være utroligt nyttigt for så godt som enhver it-medarbejder at vide, hvad der egentligt får netværket til at spille - det drejer sig om at kunne svare på spørgsmål, såsom hvad en netværkspakke gemmer på og hvad der egentlig sker, når en applikation på netværket strejker.

At være i stand til at forstå hvad der sker i netværket, er faktisk mindst lige så brugbart for programmører og analytikere som for netværksingeniører. Derudover er det også sjovt. Hvis du ikke har prøvet det før, så download Wireshark og leg lidt med det. Prøv at telnette ind i noget og afspil telnet-sessionen. Kan du se den adgangskode? Det er derfor, vi bruger kryptering.

Hvis du har et VoIP-telefonsystem, så prøv at lave en spejling af porten på telefonen og afspil lyden fra et opkald ud fra den rå pakkestrøm. Eller hvis du virkelig vil chokeres, så kan du prøve at undersøge, hvor enormt snakkesalig din pc og dit hjemmenetværk er - især hvis der er installeret spilsystemer eller et netværkstilsluttet tv.

Hvis du roder med sådanne værktøjer, indtil du har en grundlæggende forståelse for, hvad det er, du kigger på, så vil fejlfindingen i forbindelse med det næste underlige netværksproblem forløbe meget lettere.

Sådan dissekerer du en webapplikation

Af alle de problembeskrivelser jeg modtager, lyder den, jeg mindst bryder mig om, således: "Den er langsom!" Det kan gælde enhver type applikation, men problemet er særligt frustrerende, når det drejer sig om web-apps. Man kan gå hele turen igennem fra netværksingeniørerne over server-administratorerne og database-administratorerne til applikationsudviklerne og de kan alle sammen fastholde, at alt fungerer, som det skal. Men det hjælper jo ikke de stakkels slutbrugere, der får en tom skærm at glo på i fem sekunder, hver gang de har klikket på et link.

Der findes mange værktøjer, der kan hjælpe med denne slags problemer, men der er nogle få, der skiller sig ud, såsom Fiddler, udvidelsen Web Developer til Firefox ogDeveloper Tools, der er indbyggede i Chrome. Næste gang du løber ind i en web-app med en mindre end optimal ydeevne, så brug tidslinje-funktionaliteten i Fiddler eller Chromes Developer Tools til at optage, hvad der sker. Det er ikke sjældent, man bliver overrasket over, hvad der ligger til grund for den nedsatte ydeevne.

Sådan fungerer kabler og strøm

Dette er en kompetence, alle it-generalister ender med at have. Hvad enten det drejer sig om at være i stand til at kende forskel på et straight-through og et crossover Ethernet-kabel, skelne mellem en L5-30- og en L6-30-stikkontakt eller blot sørge for, at netværkskablet har den rette længde, så det kan nå hen til dit hjemmeunderholdnings-system, så kan det være uundværligt at have en grundlæggende viden om, hvordan netværks- og el-kabling fungerer.

Sådan fungerer virtualisering

Hvis man arbejder med it, kommer man ikke uden om virtualisering. Virksomheder af alle former og størrelser har implementeret det, og så godt som alle cloud-løsninger er bygget på virtualisering. I de fleste henseender ligner og fungerer en virtuel maskine ligesom en fysisk maskine. Det er pointen. Men det er vigtigt at have en forståelse for, hvad der sker under kølerhjelmen i din hypervisor og hvordan det kan have en indvirkning på, hvordan du fejlfinder, når der er problemer med ydeevnen. Det er ikke længere sådan, at man blot kan åbne Windows Jobliste og se, hvor travl serveren er, og på den måde få nogen brugbar idé om, hvad der egentlig foregår.

Man er i dag nødt til at eksperimentere med sin virtualiserede infrastruktur og lære, hvordan ressourceplanlægningen foregår - det vil sige, hvordan hypervisoren fordeler de fysiske ressourcer. Prøv at oprette en proces, der begrænser processoren til en bestemt VM (her kan du finde et script til det, hvis du har brug for det), og angiv så nogle nye ydelsesbegrænsninger af den virtuelle maskine og iagttag, hvordan ydeevnen påvirkes. Du vil blive overrasket over, hvad du finder ud af - og du vil være bedre forberedt, hvis du løber ind i problemer, hvor forskellige processer gør krav på de samme ressourcer.

Hvis du mangler praktisk erfaring med virtualisering, så er det let at få: VMware tilbyder en gratis prøveperiode af VMware Workstation, som man kan lære meget af at eksperimentere med.

Sådan skriver du nyttige scripts

Programmering er ikke kun noget for softwareudviklere. Det kan være enormt nyttigt at kende et scripting-sprog såsom Perl eller Python, ligegyldigt hvordan du vælger at bruge det.

Næste gang du står overfor en kedelig og ensformig opgave, kan du forsøge at lave et script, der udfører opgaven for dig. De første par gange vil du sandsynligvis bruge mere tid på at lave dette script, end det ville have taget blot at udføre opgaven manuelt. Men inden længe vil du have en ny kompetence, der kan blive virkelig nyttig for dig.

Udvid din horisont

Det bedste, du overhovedet kan gøre for at gøre dit liv i it-branchen lettere, er at vælge et område, du ikke kender til, og så lære noget om det. Det er ikke sikkert, du nogensinde får brug for det i praksis, men når du arbejder på at udvide din horisont på denne måde, så giver du dig selv en fordel, du ikke kan få på nogen anden måde.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere