Er Energi.dk 1,5 millioner kroner værd?
Det mente den nuværende registrant, der nægtede at afstå domænet for alt under halvanden million kroner. Nu har Klagenævnet for Domænenavne besluttet, at registranten skal aflevere det. Og den nuværende registrant får ikke fem flade øre for det.
Den bortdømte registrant har ellers haft kontrol med domænet siden 1997 - i 15 år.
Klagenævnet mener ikke, at han længere er den retmæssige indehaver, der har mest gavn af domænet. Desuden er det på kant med domæneloven at opretholde et domæne udelukkende for at sælge det.
Et længe eftertragtet domæne
Registranten af Energi.dk registrerede det i 1997. Siden dengang har han drevet flere virksomheder med firmanavne, der knytter sig til domænet: "Alternativ Energi" og "Djurs Energicenter". Men det seneste blev solgt i 2008.
Personen, der nu har fået overdraget domænet, stiftede allerede i helt tilbage i 2000 firmaet "Energi.dk" - dog uden at have kontrol med domænet af sammen navn.
Indehaveren vidste altså godt, at domænet var optaget. Men han skrev sig på venteliste og håbede, at domænet en dag blev frit. Det gjorde det ikke, og i stedet forsøgte han tidligere i år at forhandle sig til domænet for 1.000 kroner.
Men det købstilbud blev afvist. En pris på under 1.500.000 kroner var uinteressant, fik han at vide.
"Jeg har bestemt ingen intentioner om at overdrage domænenavnet www.energi.dk til klager, da det er min ejendom, det er aktivt og har været det i over 15 år. Jeg kan ikke gøre for, at en anden kalder sit firma for energi.dk og så bare regner med at man får www.energi.dk, som han selvfølgelig har vidst var optaget, da han startede sit firma i 2000," skriver han til klagenævnet.
Men det var klagenævnet ikke enig i.
Lovstridigt med økonomisk gevinst for øje
Klagenævnet for Domænenavne har i sin seneste række af afgørelser frataget den oprindelige registrant retten til domænet.
Klagenævnet mener, at registreringen i et større eller mindre omfang har været opretholdt med håb om økonomisk vinding ved salg. Og det er ikke længere lovligt ifølge den danske domænelov (§ 12 Stk. 2).
Men klagenævnet er godt klar over, at den oprindelige registrant ikke registrerede det i tidernes morgen for at sælge det videre med fortjeneste.
Men fordi det ligger klart, at personen har solgt det firma, som domænet var relevant i forhold til, og fordi han på hjemmesiden skrev, at domænet kunne købes, så finder klagenævnet alligevel, at det er en overtrædelse af domæneloven.
"På baggrund af de foreliggende oplysninger finder klagenævnet, at indklagedes reelle formål med at opretholde registreringen af domænenavnet "energi.dk" er at opnå en økonomisk gevinst gennem videresalg af domænenavnet."
Energi.dk skal i fremtiden bruges til den nye registrants firma, der arbejder med at synliggøre sine kundernes energiforbrug og ressourceforbrug via internettet.
Læs hele afgørelsen hos DK Hostmaster (PDF).