Så nemt er det at følge dine fodspor på nettet

Er du klar over, hvor godt din browser holder øje med dig? Måske vil du blive overrasket, når du ser det her.

Google Chrome er vokset markant i popularitet den seneste tid, og browseren har i Danmark overhalet Mozilla Firefox.

Ifølge de officielle tal fra FDIM.dk benytter cirka 15 procent af danskerne i dag Googles browser, der dog må se sig overgået af Explorer, som cirka halvdelen af danskerne bruger.

Populariteten skyldes ikke mindst, at Chrome er hurtig, minimalistisk og har en række smarte funktioner (se 10 tips her).

Men er du klar over, hvor godt browseren egentlig holder øje med dig? Og hvor detaljeret den registrerer din færden på nettet?

Hvis du aldrig har bekymret dig om ordet browserhistorik, vil du formentlig blive overrasket.

Google Chrome sørger nemlig for at holde styr på alle dine bevægelser på nettet, og det er nemt at gå flere uger tilbage og se, hvilke websider du besøgte på præcise klokkeslæt.

Der er egentlig ikke noget nyt i, at browseren gemmer en historik over besøg på hjemmesider, og det gør konkurrenterne Firefox og Explorer også.

Men det er alligevel tankevækkende, at oversigten hos Chrome er så detaljeret.

Dine søgeord afsløres

Ud over at se præcist, hvor browseren har været henne, kan du også se alle søgeord, som er tastet ind på Google, og hvilke websider som efterfølgende er blevet besøgt.

Det er endda muligt at se, hvad der er blevet søgt efter på udvalgte hjemmesider, og det er muligt selv at søge i historikken, hvis du er på jagt efter noget helt bestemt.

Umiddelbart er det naturligvis smart, at man på den måde kan gå tilbage til tidligere besøgte websider, hvis man nu har glemt adressen.

Nemt at se web-fodspor

Men registreringen kan også være et problem, da andre meget let kan se præcist, hvad du har surfet efter, hvis de får adgang til din pc og din browser.

Det er med andre ord nemt at se alle dine web-fodspor, mens du er væk fra computeren.

Det gode råd er derfor, at du naturligvis skal slette løs i browserhistorikken, hvis du har været inde på sider, du ikke ønsker synlige i oversigten.

Det trick kunne denne studievært sikkert have brugt, inden han viste sin computer frem for omverdenen.

Sådan gør du

I Chrome skal du klikke på værktøjsnøglen i højre side og vælge Historik (eller brug genvejen Ctrl+h).

Du kan også præventivt vælge at surfe i Chromes Incognito-mode - populært kaldet pornosurf.

Med denne indstilling aktiveret vil din færden på nettet nemlig ikke blive registreret i browserhistorikken.

I Chrome finder du funktionen ved at klikke på værktøjsnøglen i højre side og vælge Nyt Inkognito-vindue.

Du kan også bruge genvejen: Ctrl+Shift+n.

Finter i Firefox og Internet Explorer

Selv om Firefox og Internet Explorer også holder styr på din færden, er det lidt mere bøvlet at få et overblik og præcise klokkeslæt.

Du kan også med de to browsere slette i historikken og vælge at surfe uden at sætte spor.

Det gør du i Firefox ved at klikke i øverste venstre hjørne, hvor der står Firefox. Når menuen folder sig ud, skal du vælge Start Private Browsing (tastaturgenvej: Ctrl+Shift+p).

I Explorer skal du klikke på værktøjs-skruen i højre hjørne og vælge Sikkerhed. Herefter skal du klikke på InPrivate-browsing (tastaturgenvej: Ctrl+Shift+p).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere