Artikel top billede

Jakob Willer er direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Teleselskaber klar til at spærre for pirat-tjenester

Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien fortæller, hvordan den fremtidige kurs mod piratkopiering bliver.

Læs også:

Højesteret stadfæster spærringen af The Pirate Bay

Selv om danske teleselskaber i tidligere sager om Allofmp3 og Pirate bay er blevet tvunget til at blokere for ulovlige piratkopierings-tjenester, har det bestemt ikke altid været med deres gode vilje.

For mens kunstnere og andre rettighedshavere kan se på, at ulovlige tjenester deler eksempelvis film og musik via nettet, har teleselskabernes hovedargument hele tiden været, at det ikke er deres opgave at agere internet-politi.

Ændrer kurs

Men nu lader teleselskaberne alligevel til at gå i en ny retning.

Med kulturminister Uffe Elbæk (R) for bordenden har telebranchen og rettighedshaverne indgået en aftale om sagsgangen i blokering af ulovlige tjenester på internettet.

I fremtiden lover teleselskaberne at formalisere sagerne, så rettighedshavere blot skal nedlægge fogedforbud mod et teleselskab. Så skal resten nok følge trop.

Så I lover at være lidt mere medgørlige i fremtiden?

"Det kan du godt sige, men det er også lidt den praksis, der allerede har været på området. At et selskab får en dom, så følger de andre med," siger direktør Jakob Willer fra Telekommunikationsindustrien i Danmark, der repræsenterer de store teleselskaber på nær 3.  

"Vi er jo heller ikke interesseret i, at alle teleselskaberne skal trækkes for retten. Så længe vi ved, at et selskab kommer for en dommer, så har vi den sikkerhed, at vi har en dommers ord for, at der skal spærres."

Men generelt er der ros fra Telekommunikationsindustrien til kulturministerens udspil.

"Det er virkelig glædeligt, at man nu får sat kursen i retning af at fremme lovligt indhold meget klart. Det er vores opfattelse, at den eneste løsning, der kan hindre piratkopiering, er fremkomsten af lovlige alternativer," siger Jakob Willer.

Telebossen kan dog også pege på mangler i udspillet fra kulturministeren.

Her halter udspillet

For eksempel er der ikke ændret på, at fogedretssager om blokeringer stadig er et spørgsmål mellem teleselskaber og rettighedshavere.

De blokerede parter finder ikke nødvendigvis ud af, at de er blevet blokeret i Danmark.

Tre millioner til oplysningskampagne

Som led i aftalen er telebranchen også gået med til at bidrage økonomisk til en oplysningskampagne.

Teleselskaberne, rettighedshaverne og kulturministeriet bidrager med hver en million kroner. De tre millioner er et engangsbeløb til oplysningskampagner om lovlige alternativer til piratkopiering.

Der bliver altså tale om en bred oplysningskampagne og ikke en brevmodel, der kun er henvendt til dem, som formodes at have piratkopieret på nettet.

Oplysningskampagnerne kommer blandt andet til at bruge teleselskabernes eksisterende kanaler, så man skal forvente oplysninger om lovlige underholdningstjenester på sine fakturaer fra selskaberne.

"Vi gør det for at få sat fokus på, at det handler om at give noget positiv information til brugerne om lovlige alternativer, og så synes vi, at det er en god måde at få afsluttet det arbejde, der har været de sidste år," siger Jakob Willer.

Teleselskaber skal styrke sikkerheden på hardware

I kulturministerens udspil kan man desuden læse, at telebranchens parter i fremtiden skal udarbejde retningslinjer for branchen, så nye routere bliver mere sikre.

Helt konkret skal ny hardware til trådløse internetforbindelser som udgangspunkt leveres med unikke passwords eller anden form for kryptering, så internetforbindelser ikke umiddelbart kan benyttes af uvedkommende.

Der har i de seneste år været retssager, hvor sagsøgte borgere har klaret frisag i sager om piratkopiering, fordi det ikke kunne udelukkes, at downloads var foretaget af andre.

Ved at gøre teleselskaberne medansvarlige for at styrke sikkerheden håber ministeren på, at "ansvarsfri" piratkopiering på nettet bliver mindsket.

Læs også:

Højesteret stadfæster spærringen af The Pirate Bay




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere