Så længe folkebibliotekerne bare får lov at tilbyde lånerne gratis film og musik, er det vanskeligt at få nye digitale tjenester til at blive kommercielt bæredygtige i Danmark.
Sådan lyder argumentationen fra en organisation af rettighedshavere, der nu kræver stop for bibliotekernes digitale tilbud på nettet.
Anstødsstenen er bibliotekernes relativt nye digitale tjenester, Filmstriben.dk, der giver lånerne på danske biblioteker mulighed for at se op til fem film streamet til deres hjemme-pc om måneden, samt Bibzoom, der giver fri adgang til 10 millioner forskellige musiknumre.
"Vi ønsker ikke at have en offentlig konkurrent til at ødelægge de digitale forretningsmuligheder for de kommercielle aktører, som allerede findes, eller er på vej i Danmark," siger direktøren for Producentforeningen, Klaus Hansen, til Børsen i dag. Producentforeningen er en interesseorganisation for danske film- og tv-producenter.
Ifølge avisen er foreningen og andre repræsentater for rettighedshaverne gået i en fælles front mod folkebibliotekernes digitale tilbud.
Baggrunden for den offensiv er er ifølge ComONs oplysninger den tilsandede debat om en brevmodel, der ifølge rettighedshaverne kunne dæmme op for danskernes piratkopiering.
Men i Folketinget er flertallet for en brevmodel smuldret. Politikerne vil først have, at rettighedshaverne etablerer nogle ordentlige lovlige tjenester, før man eventuelt begyndte at straffe befolkningen for at bruge ulovlige tjenester.
Navnlig på filmområdet må brugerne af lovlige tjenester vente længe på adgang til nye film, mens besøgende på Pirate Bay og andre uautoriserede formidlingscentraler ofte belønnes med nem og hurtig betjening samt ikke mindst de nyeste titler.
Fem år gamle film
De film, man kan se på folkebibliotekets streaming-tjeneste, er dog ikke de nyeste, men film, der har cirka fem år på bagen.
Det er ikke kun bibliotekernes digitale film- og musik-tilbud, rettighedshaverne gerne vil have sat en stopper for: Også det relativt nye tilbud om udlån af e-bøger er en torn i deres øjne.
"Vi er meget bekymrede, for pilotprojektet har ikke skabt den håbede kommercielle vækst på e-bogsmarkedet. Bibliotekerne er helt tydeligt i konkurrence med det kommercielle marked," siger Karen Westmann Hertz, der er digital chef hos Gyldendal, til Børsen.
Avisen kunne for nylig fortælle, at pladeselskaberne Universal Music og Art People har fjernet mere end 40 procent fra det samlede musikrepertoire på bibliotekernes musik-tjeneste Bibzoom.
Yderst få musikbrugere
Ifølge en nylig opgørelse er Bibzoom-udlånet af digital musik dog næppe den store konkurrenceforvridede faktor, for tjenesten har kun få tusinde brugere, og de henter kun få håndfulde numre.
Eksempelvis har Albertslund-bibliotekerne kun tre brugere tilknyttet Bibzoom, mens tjenesten på Frederiksberg har 265 brugere.
Københavns Kommune er den absolutte topscorer på listen med 1.113 brugere. Se hele listen her.