Klaus Vest er en glad mand.
Som ansvarlig for skole-it i Varde Kommune har han netop fået en stjålen computer retur. Det er en sjælden oplevelse.
"Varde Kommune har været meget hårdt ramt af tyveri. Alene på skoleområdet blev der stjålet for over en million sidste år, så vi synes, at det er en god nyhed," siger Klaus Vest.
I fremtiden skal tyveknægte vide, at det ikke er barnemad at stjæle computere fra kommunens institutioner. Det var nemlig en skjult sladrehank, der fældede tyven.
Vidste slet ikke at den var forsvundet
Efter mange tyverier sidste år valgte Klaus Vest i foråret at investere i digital sporing.
Firmaet AbsoluteSoftware har teknologien Computrace liggende på mange computere fra fødslen. For cirka 300 kroner kan en it-administrator vælge at aktivere funktionen.
Tyverisikringen er en integreret del af computerens bundkort, og den bliver derfor ikke slettet, hvis tyven installerer nyt software.
It-administratorer har adgang til et overvågnings-modul, hvor maskinerne med korte mellemrum melder tilbage med ip-adresser, brugernavne og så videre.
Det var sikringen, der opdagede, at maskinen ikke længere stod på kommunens 10. klasse-Campus, som den skulle. Da den stjålne Lenovo-computer blev koblet på nettet, gav den indbyggede sladrehank lyd fra sig.
"Jeg fik en besked om, at en af maskinerne ikke længere havde det navn, som jeg havde givet den. Da jeg opdagede det, meldte jeg den stjålet," siger Klaus Vest, der har ansvaret for over 4000 computere i kommunen.
Ud over den digitale sporingschip bliver alle computere nu også indgraveret med et stort logo og kommunens navn.
I denne uge blev en 38-årig mand fra Janderup sigtet for hæleri. Politiet fandt computeren på hans bopæl. Manden hævdede, at han havde fået computeren som betaling for noget arbejde. Han har hjulpet politiet frem til sin hæler, og politiet har informationer om endnu en person, som kan være den oprindelige tyv.
Se en præsentation af chipbaseret tyverisikring i videoen: