Læs også:
Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig
Her er Datatilsynets dom over Microsofts Office 3658
It-chef Henrik Ejby Bidstrup fra IT-Universitetet i København er en blandt mange danske it-chefer, der i disse år overvejer mulighederne med cloud-løsningen, men samtidig søger svar på, hvordan denne it-leverancemodel passer sammen med den danske data-lovgivning.
Henrik Ejby Bidstrup har dog haft en ekstraordinær interesse i at modtage Datatilsynets netop offentliggjorte udtalelse om Office 365.
Det var nemlig IT-Universitetets ønske om at anvende Office 365 til de flere end 2.000 studerende og ansatte, der var den direkte årsag til, at Datatilsynet gav sig til at granske, hvordan Microsoft-løsningen spiller sammen med data-lovgiveningen for opbevaring af persondata.
"Vi har været i tæt dialog med Datatilsynet og det tidligere IT- og Telestyrelsen og Microsoft med henblik på at implementere Office 365-løsningen som vel nok den første offentlige institution herhjemme."
"Jeg ser jo en cost-effektivisering i det, og jeg ser også, at det giver noget ny funktionalitet. Og så stod vi foran at skulle forny vores systemer, så noget skulle gøres uanset hvad," forklarer Henrik Ejby Bidstrup til Computerworld.
Sagen ikke afklaret endnu
Problematikkerne omkring it-sikkerhed og kontrol-mekanismer i skyen er dog endnu ikke helt klarlagt, og det er derfor, at Datatilsynet har været inde og vurdere på Office 365.
"Der er stor usikkerhed for alle interessenter i industrien om, hvad der er op og ned på det her. Vi har så været first movers og er derfor også løbet ind i problematikkerne," lyder det fra IT-Universitetes it-chef.
Datatilsynets udtalelse giver ikke nogen sort-hvid konklusion, og selvom en cloud-jurist har vurderet, at det er en form for blåstempling af Office 365, er Henrik Ejby Bidstrup stadig afventende.
"Mange af de ting, de nævner, er ting vi allerede har adresseret i form af det dokumentations-arbejde, vi har været igennem."
"Vi har været i gang i over et år, men så længe, at der ikke er en afklaret situation, kan vi jo ikke gøre noget. Det er derfor, vi har arbejdet på at nå derhen, hvor det er klart, hvilke krav der skal være opfyldt - og så at få dem opfyldt."
Næste skridt er, at IT-Universitets konkrete sag vil blive taget op i Datarådet, der træffer afgørelse i sager af principiel karakter.
"Så får vi en afklaring på, hvad der skal til, og hvad vi eventuelt mangler at få på plads."
Cloud er ikke en helt ny verden
IT-Universitetet er udnævnt som et slags cloud-eksperimentarium af den tidligere regering, hvorfor det ligger lige for at afsøge mulighederne med en løsning som Office 365.
Henrik Ejby Bidstrup ser dog ikke cloud computing som en fuldstændig ny verden, selvom der vil være tale om et betydeligt skift fra IT-Universitetets nuværende, lokale it-miljø.
"Det er nye vande, man træder med en cloud løsning, men så meget nyt er der trods alt heller ikke i det; Det er en hostet løsning, så det handler meget om leverandørstyring og så den grænseflade, der altid vil være mellem en hostet løsning og den interne organisation," siger Henrik Ejby Bidstrup.
Læs også: