Set fra FBIs og de amerikanske rettighedshaveres synspunkt ser sagen om Megaupload værre og værre ud.
I forgårs besluttede den newzealandske ret, der behandler amerikanerne krav om udlevering af Megaupload-stifter Kim Dotcom og andre nøglepersoner, at man bliver nødt til at se alt amerikanernes bevismateriale, før der kan træffes en afgørelse.
Det lyder måske oplagt, men ikke desto mindre har FBI hidtil afvist at vise det konkrete bevismateriale, som ligger bag anklagen om kriminelle aktiviteter. Nu er man tvunget til dele alle dokumenter i sagen med modparten i Megaupload-forsvaret, bestemte dommer Davis Harvey i den newzealandske ret.
Men besværet med at få stifteren udleveret er kun en mindre del af amerikanernes problemer.
FBI har i princippiet rejst to sager: personsagerne mod Kim Dotcom og nogle meddirektører, samt en sag mod selskabet Megaupload.
I sidstnævnte sag bad Megauploads forsvarer i går dommeren i den amerikanske ret om helt at skrotte sagen, og alternativt fjerne en lang række af de mest markankte anklagepunkter.
Sitet Tech Dirt har gennemgået de to krav fra Megaupload-forsvaret, og konkluderer, at man i FBI har god grund til at være bekymrede over sagens videre forløb.
Lovlig fildeling svækker FBI
Blandt andet fordi sagen er rejst med en påstand om, at Megaupload udelukkende var et fildelingssite for ulovligt kopierede filer. Sitets brugere havde imidlertid også uploadet og delt en betydelig mængde lovligt materiale, som ikke krænker nogens copyright.
Den store mængde lovlige fildeling underminerer ikke mindst FBI's påstande om, at Megaupload var et rendyrket kriminelt foretagende på linje med narko-karteller. Myndighedernes voldsomme fremfærd og beslaglæggelsen af alle værdier i Megaupload var derfor helt ude af proportioner med sagens alvorlighed og den skade, enkelte rettighedshavere kan have lidt ved at deres materiale blev piratkopieret, lyder argumentet.
Samtidigt har Megauploads forsvarer argumenteret overbevisende for, at myndighederne skal frigøre Megauploads bankonti som blev indefrosset i forbindelse med FBI-aktionen i januar. Man kan ikke sagsøge et firma og så samtidigt tage alle dets værdier fra det, så det forhindres i at hyre advokater og forsvare sig på lovligvis i en retssag, lyder rationalet.
Hvis FBI ender man at måtte skrotte sagen mod Megauplaod, vil det være et alvorligt tilbageslag for rettighedsindustriens kamp for at kontrollere piratkopiering på nettet.
Symbolsk førte den newzealandske kendelse i forgårs også til, at Kim Dotcom nu kan tage sin elektroniske fodlænke af og flytte tilbage til det luksuriøse landsted, hvor han blev anholdt i januar.