I weekenden og næste uge mødes topforskere inden for kryptologi på Aarhus Universitet for at diskutere den stigende efterspørgsel efter at dele hemmeligheder uden at røbe dem. Det lyder måske som et paradoks, men det såkaldte "multiparty computation" kan få stor betydning for dagens cloud-løsninger.
Det handler om at kunne regne uden at kigge på de data, man regner på. Med andre ord hvordan man kan udveksle data mellem interessenter, uden de ser andet end præcis det, de må.
"For 30 år siden var det svært at forestille sig, at dette kunne bruges til noget i praksis. Men med tiden har forskningen fundet så mange anvendelser, som jeg aldrig havde drømt om," siger datalogi-professor Ivan Damgaard, der også forsker i dette felt.
Teknologien Multiparty Computation - at regne på krypterede tal - startede ud som ren grundforskning i 1980'erne. I dag finder det praktisk anvendelse indenfor mange områder, fra sociale medier til supply chain management og cloud computing. Konferencen skal finde flere praktiske anvendelser.
"Det giver nye muligheder, at vi nu kan udføre de komplekse beregninger på sekunder og ikke på flere dage. Samtidig har globalisering åbnet for at mange virksomheder efterspørger, hvordan man kan udveksle data og styre præcis, hvad det er, man deler. Det er det feltet kan tilbyde," understreger Ivan Damgaard.
Kryptologi-forskergruppen på Institut for Datalogi i Aarhus var blandt de første, der fandt anvendelse for teorien i praksis. En af de forskere der var med i gruppen, Jakob Pagter, er senere gået med i en spin-off virksomhed fra forskningsprojekterne, Partisia, der udvikler løsninger baseret på Multiparty Computation, senest en elmarkedsplads.
Han håber, at teknologien på længere sigt bliver hurtig nok til at sikre cloudløsninger.
"Cloud tilbyder elasticitet, men for at de kan tilbyde det, mister kunden kontrollen over data. Det stiller krav til sikkerhed. Multiparty computation bliver aldrig hele løsningen, men det gør nogle ting mulige," siger Jakob Pagter.
Selvom dine data eksempelvis er placeret i et driftscenter i Brasilien, vil de altid være krypterede, og det giver en betydeligt bedre praktisk sikkerhed end med traditionelle løsninger.
De nationale og internationale topforskere mødes den 4.-8. juni i Aarhus. Konferencen afholdes på Aarhus Universitet, IT-parken Katrinebjerg af CFEM i samarbejde med det dansk-kinesiske Center for the Theory of Interactive Computation (CTIC) og Alexandra Instituttet.