Computerworld News Service: Selv om ideen om en Facebook-telefon er blevet pillet ned af flere analytikere, så forudsiger en marketingekspert fra Paris nu, at der inden for 18 måneder vil komme en "FacePhone" på markedet og at den sociale netværksgigant vil købe Nokia for 60 milliarder kroner for at få det til ske.
Det eksisterende partnerskab på mobilfronten mellem Nokia og Microsoft vil også spille en rolle i Facebooks planer om en smartphone.
Det skyldes, at den mobile enhed vil bruge styresystemet Windows Phone.
Sådan lyder det fra Paul Amsellem, der er administrerende direktør for det franske mobilmarketingsfirma Mobile Network Group.
"Facebook vil lancere sin FacePhone og hvad enten den har en blå farve og et logo med et stort "f" på sig eller ej, så vil den i hvert fald vende op og ned på markedet," siger Amsellem i et telefoninterview.
"På nuværende tidspunkt ved Facebook ikke selv, hvordan den komme til at se ud, men de (Facebook, red.) har brug for den."
Nokia er billigt til salg
Facebook, der er ved muffen efter børsnoteringen for nylig, kan ifølge Amsellem købe Nokia for måske 60 milliarder kroner, selvom Nokia vurderes til at være knap 90 milliarder kroner værd, fordi selskabets aktie er faldet de seneste uger.
Nokia producerer i dag modeller med Microsofts Windows Phone, men de sælger ikke så godt.
Der er også i forvejen bånd mellem Microsoft og Facebook i kraft af en investering Microsoft foretog i Facebook i 2007 samt et søgningsrelateret samarbejde mellem dem med blandt andet det formål at styrke Microsofts søgemaskine, Bing.
Disse tre selskaber kunne ifølge Amsellem sammen udgøre en hårdtslående trio.
Hvis ikke Facebook køber Nokia, kunne det sociale netværk i stedet købe BlackBerry-producenten Research In Motion for under 36 milliarder kroner og på den måde også få adgang til instant messaging-softwaren BlackBerry Messenger og RIM's software til indholdskompression.
Derfor har Facebook brug for at købe op
Nogle af de vigtigste grunde til at købe enten Nokia eller RIM ville være adgang til deres viden og kompetence inden for mobilteknologi og deres forbindelser til hundredvis af mobilselskaber over hele verden - områder hvor Facebook står svagt.
"Facebook har brug for nogen med forstand på mobil netværk, teknologi, forbindelser til teleselskaberne samt logistik," siger han.
"Facebook kan købe en af disse to spillere for ikke alt for mange penge."
Andre eksperter er uenige
Mange eksperter har afvist den idé, at Facebook overhovedet vil udvikle en smartphone, og påpeger blandt andet, at markedet i forvejen er mættet af hovedsageligt iPhone og forskellige Android-telefoner.
Men Amsellem mener, at Facebook har et desperat behov for at "gøre noget på mobilområdet" for at finde et nyt vækstområde udover sit populære sociale medie.
Facebook har på månedsbasis 900 millioner aktive brugere, hvoraf flere end 500 millioner tilgår Facebook fra smartphones og tablets.
Facebook erkender i forbindelse med sin børsnotering, at den tendens, at brugerne flytter fra stationære og bærbare over på mobile enheder, skader selskabets mulighed for at sælge annoncer, som ikke har en nær så stor tilstedeværelse på de mobile platforme.
Frem for til næste år at lancere en smartphone baseret på Android og med kodenavnet Buffy, som det rygtedes i november, så mener Amsellem, at Facebook stadig har tid til at udvikle en strategi med Microsoft og Nokia og sammen med de to sende en smartphone på markedet.
New York Times har for nylig skrevet, at HTC samarbejder med Facebook om at udvikle en smartphone, selvom de to selskabet også tidligere har samarbejdet om en telefon, der hed ChaCha i USA og Salsa på alle andre markeder, og som floppede.
Der har også været rygter om, at Facebook vil købe den norske browserproducent Opera Software.
Og i sidste uge lancerede Facebook kamera-app'en Camera som del af en igangværende aftale om at købe Instagram for knap seks milliarder kroner.
Google afsluttede i sidste uge købet af Motorola Mobility for, hvad der i dagens kurs er over 74 milliarder kroner, hvilket giver søgegiganten kompetencer inden for produktion af hardware til sit mobilstyresystem, Android.
Oversat af Thomas Bøndergaard