Gode og dårlige nyheder til musikpirater

En komite under Europa-Parlamentet er blevet enig om vidtrækkende ændringer i antipirat-direktivforslaget. Ændringerne medfører at fildelere og hjemmekopister kan straffes. Til gengæld udelukker forslaget almindelige fildelere fra fængselsstraffe.

En komite under Europa-Parlamentet vil indføre vidtrækkende ændringer i antipirat-direktivforslaget.

Direktivforslaget, der skal sætte klare grænser for piratkopiering, er blevet strammet betragteligt efter behandlingen i udvalget under Europa-Parlamentet.

Forslaget har gennemgået væsentlige ændringer og omhandler nu al form for piratkopiering, uagtet om det er kommercielt eller ej.

Ikke-kommercielle pirater fjernet

Til gengæld er piratkopiering til ikke-kommercielt brug fjernet fra det kriminalretslige område.

Derved udelukkes rettighedshavere fra at bruge sanktioner som for eksempel fængselsstraf mod fritids-pirater.

Det efterlader rettighedshaverne med civilretslige tiltag for at komme piratkopieringen til livs.

Det fremgik ellers i det oprindelige forslag til direktivet, at forbeholdet 'med kommerciel udnyttelse for øje' skulle medtages i forslaget for klart at skelne mellem for eksempel fildelere og rigtige musikpirater, som masseproducerer hjemmelavede cd'er.

Hvordan man skelner mellem almindelige fildelere og musikpirater, der kan forfølges kriminalretsligt, vides ikke.

Blandt andet European NetAlliance, som tæller flere store internet- og teleudbydere, støtter denne skelnen, men parter fra især musik- og filmindustrien mener dog, at alle burde kunne straffes for at overtræde ophavsretsloven.

Direktiv for bredt

Ellers har forslaget været en balancegang mellem forbrugere af musik på nettet og musik- og filmbranchen.

Direktør for Nokias innovationsafdeling, Tim Frain, understreger, at det er meget vigtigt, at direktivet rammer en balance mellem at beskytte rettighedsholdernes interesser uden at umuliggøre eller skævvride konkurrencen.

Blandt andet forskere i intellektuel ejendom i England og Tyskland mener, at parlamentarikerne er gået for langt i deres bestræbelser for at beskytte rettighedshaverne.

- I stedet for kun at være begrænset til kun at omfatte piratkopiering og anden forfalskning, er direktivet forfattet i generelle termer, siger forskerne i en artikel, som kritiserer forslaget for at være for vidtrækkende.

Direktivforslaget sendes muligvis til afstemning i Parlamentet i allerede i denne måned. Ellers vil det blive debatteret og vedtaget tidligt næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere