Læs også:
Apple: Sådan skal Samsung designe sine tablet-pc'er
Computerworld News Service: To af it-branchens store skikkelser, som har kæmpet mod hinanden ved domstole verden over, vil i dag, mandag, mødes ansigt til ansigt for at se, om de kan lægge uenighederne til side og i stedet koncentrere sig om det, de gør bedst: Skabe fremragende forbrugerelektronik.
Apples topchef, Tim Cook, og Samsungs topchef, Gee-Sung Choi, mødes i San Francisco til to dages debat om alle de erstatningskrav og påstande frem og tilbage, der er blevet fremsat i forbindelse med søgsmål indgivet ved domstole i USA, hvor hvert selskab hævder, at dets immaterielle rettigheder er blevet krænket af modparten.
Mødet mellem de to topchefer sker dog ikke frivilligt. Det er blevet påbudt af den føderale dommer Lucy Koh, der er dommer i Apples søgsmål i USA mod Samsung med påstande om krænkelse af patenter fra både iPad og iPhone.
Selvom disse forhandlinger med dommer Joseph C. Spero som mægler kun omhandler sagerne fra USA, så kan de vise sig at have konsekvenser for de 47 yderligere søgsmål fordelt på ni andre lande.
Kan alligevel ende i retten
Lignende forhandlinger blev beordret ved dom i en anden højt profileret it-sag - Google mod Oracle - hvor det dog ikke lykkedes parterne at blive enige om noget som helst, så sagen alligevel var nødt til at blive løst ved en domstol.
Sådan behøver det dog ikke at ende for forhandlingerne mellem Apple og Samsung.
For det første har Apple tidligere forsøgt at indgå forlig med det koreanske selskab.
Det kom frem ved en australsk domstol i 2011, da en af Apples patentadvokater afslørede i sin vidneforklaring, at selskabets tidligere topchef Steve Jobs kontaktede Samsung i juli 2010 i et forsøg på at løse de to selskabers uenigheder angående immaterielle rettigheder.
Apple har brug for Samsung
Derudover er forholdet mellem Apple og Samsung meget anderledes end forholdet mellem Google og Oracle.
"Samsung er en af Apples største leverandører og er næsten uundværlig for produktionen af iPhones," forklarer Adam L.K. Philipp, der er advokat hos advokatfirmaet Aeon Law fra Seattle.
"Så de to selskabet er stærkt motiverede for at finde frem til en løsning af sagen, der er acceptabel for begge parter."
Selvom forhandlingerne er beordret af en domstol, vurderer Philipp, at begge parter desuden ønsker at forhandle. At der ligger en retskendelse bag mødet mellem de to topchefer "sørger for, at ingen taber ansigt," vurderer han.
"De ønskede at mødes til forhandling og blev således enige om at få en dommer til at beordre dem til at mødes og forhandle," hævder han.
Han forudsiger desuden:
"De finder frem til en eller anden slags forlig og en fælles forretningsmæssig beslutning, der gør det muligt for dem begge at komme videre, uden at nogen af dem ser ud til at have tabt."
"Hvis jeg skulle give et dristigt bud, ville jeg sige, at stridsøksen bliver begravet, og at der kommer en offentliggørelse af nogle store, nye partnerskabs-initiativer," forsætter han.
Hvis det dog ikke sker, vil de to selskaber mødes igen til juli i retten.
Oversat af Thomas Bøndergaard.
Læs også: