Artikel top billede

Facebook bygger optisk net til super-datacenter

TeliaSonera skal bygge et nyt pan-europæisk optisk netværk til Facebook.

Svenske TeliaSonera International Carrier fortæller i en pressemeddelelse at selskabet har indgået en aftale om at bygge og drifte et pan-europæisk optisk netværk i multi-terabit-klassen for Facebook. Det skal implementeres over TeliaSoneras eksisterende fiber-optiske infrastruktur og kapaciteten kommer altså til at ligge på adskillige Tbps.

Det optiske netværk skal forbinde internet-knudepunkter rundt omkring i Europa med Facebooks kommende super-datacenter i svenske Luleå. Nettet skal styres fra TeliaSoneras kontrolcenter i Karlstad.

TeliaSonera vil ikke afsløre prisen for nettet eller de investeringer, der er forbundet med aftalen, men selskabet siger til digi.no at der er tale om den største aftale som man har indgået med én enkelt kunde.

Facebook investerer et milliardbeløb i sit nye datacenter i Luleå, der ligger tæt på polarcirklen.

Datacenteret bliver det største af sin slags i Europa med et samlet areal på 84.000 kvadratmeter fordelt på tre serverhaller. Byggeriet sker i tre etapper. Den første skal være i drift inden nytår og hele anlægget ventes færdigt i 2014.

Elektriciteten til det gigantiske anlæg kommer fra dæmninger, som samlet genererer mere end 4.000 megawatt. Det er langt mere end regionens eget behov.

Kølingen klares med naturlig kold luft - temperaturen ligger i gennemsnit kun på 2 C og den laveste temperatur nogensinde i Sverige blev målt i Luleå med -52,6 C i 1966.

Facebook er ikke de første, der flytter til den kolde nord. Tidligere i år har Google åbnet et nyt super-datacenter i finske Hamina. Microsoft har angiveligt forhandlet om at placere sine servere i Sibirien, men planerne blev aldrig til noget




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere