Lobbyister i hanekamp om piratdirektiv

Et direktivforslag om piratkopiering har fået lobbyisterne i Europa-Parlamentet op på tæerne. Direktivet handler om piratkopiering og bliver i øjeblikket behandlet i et udvalg under parlamentet.

Direktivet om piratkopiering, som kan slække eller skærpe straffene for piratkopiering i hele EU, har fået lobbyisterne i EU op på tæerne.

På den ene side står forlæggere og pladeselskaber, som vil have direktivet til at omfatte så meget kopiering, som muligt.

På den anden side finder vi internetudbydere, telefonselskaber og forbrugergrupper, som vil se en lukrativ trafik forsvinde fra deres netværk, hvis al kopiering forbydes.

Hele sagen står og falder med ordene "kommerciel brug" som i direktiv-forslaget er den udløsende faktor for, hvorrnår en person kan dømmes for piratkopiering.

Det allerede eksisterende ophavsretsdirektiv foreslår, at personer, der bryder ophavsretten for eksempel ved piratkopiering, kan straffes som kriminelle, hvis det sker med kommercielle hensyn for øje.

Piratkopieringsdirektivet forventes at få samme ordlyd.

MEP gift med pladebranchen

Men det franske parlamentsmedlem Janelly Fourtou vil gerne fjerne det forbehold, så alle der forbryder sig mod loven, kan straffes, uanset om det er med kommerciel udnyttelse for øje.

- Selv om du ikke downloader musik for at tjene penge, har du stadig en meget negativ effekt på fortattere og musikere. Hvis vi ikke trækker en linie her, så bliver det hele til gråzone, sagde Janelly Fourtou i et interview i september.

Janelly Fourtous standpunkt farves muligvis af, at hun er gift med Jean-Rene Fourtou, som er direktør for Vivendi Universal SA, som ejer Universal Music, verdens største musikselskab.

Jobs kan gå tabt

The European NetAlliance, som blandt andet tæller forskellige teleudbydere og indholdsudbydere som Vodafone, Deutsche Telecom og Yahoo anbefaler imidlertidig en indsnævring af direktivets råderum.

NetAlliance kræver som minimum, at forbrugere, som ulovligt henter musik og andet ned fra nettet til eget brug, har bedre rettigheder, end dem, der downloader med kommerciel udnyttelse for øje.

Hvis det ikke sikres, kan nettets fremtid være i fare, mener NetAlliance.

Den europæiske forbrugerorganisation, BEUC går et skridt videre.

- Vi kan ikke se, hvorfor en forbruger, som henter musik fra internettet for at lave en kopi til sig selv, overhovedet skal retsforfølges, hedder det i et brev fra BEUC til EU-Parlamentet.

Den Europæiske Forlæggerforening har imidlertidig slået krafterne sammen med pladeindustrien og arbejder også for at stramme loven. Forlæggerforeningen truer med, at mange jobs kan blive tabt og at de kreative industrier vil gå bankerot, hvis direktivet ikke straffer al form for ulovlig kopiering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere