For første gang indrømmer EU-Kommissionen officielt, at pirattraktaten ACTA er så tæt på at blive fejet af bordet, at traktaten reelt allerede kan erklæres død.
"Vi får sandsynligvis en verden uden SOPA (den skrappe og nu forkastede amerikanske antipiratlovgivning, red) og ACTA," sagde kommissæren med ansvar for EUs digitale agenda, Neelie Kroes på et bøde i Berlin i går.
Over for forsamlingen af bloggere og web-entreprenører konkluderede den digitale kommissær, at den store modstand mod ACTA, som hun havde mødt overalt i Europa, var "et wake-up call," som hun kaldte det.
EU Parlamentet skal sanktionere Kommissionens og Ministerrådets godkendelse af ACTA, men de fleste medlemmer af parlamentet har på forhånd erklæret, at de vil stemme nej. Dermed falder traktaten til jorden i EU.
Kommissionen har i forsøg på at imødegå noget af kritikken bedt EU Domstolen om at vurdere, om ACTA nu også er helt i overensstemmelse med gældende EU-love.
Reform af copyright
Det skridt er dog også kontroversielt, og det kunne muligvis få parlamentet til at udsætte sin afstemning, indtil domstolen en gang bliver klar med en kendelse. Men den udsættelse kommer ikke, mener Neelie Kroes, der tilsyneladende helt har opgivet troen på ACTA.
Også på andre punkter er kommissionens digitale kommissær tilsyneladende mere på bølgelængde med progressive internetbrugere end med den traditionelle rettighedslobby.
Kroes udtrykte på mødet i Berlin kritik af, hvad kun kaldte de "gammeldags regler og love, som dem om copyright licensiering."
Hun mener ikke, at al fildeling bare skal være tilladt, men går ind for, at copyright-lovgivningen bliver moderniseret.
"Selvfølgelig behøver skiftet til den digitale tidsalder ikke altid at betyde, at man skal give materialet bort gratis. Men det betyder, at vi skal være åbne for nye veje," lød fra kommissæren.
ACTA skal til EU-afstemning i parlamentet i enten juni eller juli måned.