Forskere fra det britiske University of Leeds og det japanske Tokyo University of Agriculture and Technology har fået bakterier til at fremstille mikroskopiske magneter. Det kan løse et af de helt store problemer i chipindustrien. Efterhånden som strukturbredden bliver stadig mindre, bliver det også sværere at fremstille chips med komponenter i nano-størrelse.
Løsningen kan altså være at få bakterier til at fremstille komponenterne i stedet for at producere dem med traditionelle metoder. Det skriver BBC.
Forskerne har brugt et bakterium, der kaldes Magnetospirilllum magneticum. Det lever under overfladen i vandhuller og søer, hvor det svømmer op og ned ved at følge Jordens magnetfelt.
Bakteriet omdanner selv jern til mineralet magnetit, som er det mest magnetiske mineral på Jorden.
Forskerne har nu kopieret denne metode og brugt til at "dyrke" magneter, som muligvis kan bruges i fremtidens harddiske.
"Efterhånden som komponenterne bliver mindre nærmere vi os hurtigt grænsen for det, der kan fremstilles med traditionelle metoder til elektronik-produktion. De sædvanlige maskiner fungerer ikke godt i denne målestok. Naturen har forsynet os med det perfekte værktøj til at håndtere dette problem," siger forskningschef Sarah Staniland fra University of Leeds.
De samme forskere har også dyrket en mikroskopisk tråd i en kunstig celle, som bruger et protein der også findes i menneskets lipidmolekyler.
"Disse biologiske tråde har elektrisk modstand og kan overføre informationer fra et sæt af celler i en biologisk computer til alle de andre celler," siger forskeren Masayoshi Tanaka fra Tokyo University.
Han mener, at det inden længe bliver muligt at fremstille en komplet biologisk computer.