Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Sådan fupper smarte svindlere dig på Facebook

Se hvordan du undgår Facebook-fup i fremtiden.

Læs også:
50.000 danskere fuppet på Facebook i påsken

Hacker knækker 100.000 Facebook-konti

Sådan udnytter Facebook dine personlige oplysninger

Du har måske bemærket, at du kan få et par gratis solbriller fra Ray-Ban ved at klikke på et link på Facebook.

Og selvom det er svært at sige nej til, er der alligevel god grund til at ikke at lade sig friste og klikke på linket.

For ifølge sikkerhedsfirmaet Sophos er tilbud som dette efter alt at dømme for godt til at være sandt:

For sandheden er, at du formentligt aldrig modtager dine gratis solbriller. 

Ny form for spam

Tilbuddet om de gratis solbriller er blot den seneste af en række svindelkampagner, der har floreret på Facebook i den seneste tid.

Klikker du på linket, bliver du sendt over på et eksternt site, hvor du bliver forsøgt narret til at dele linket med vennerne. 

Før du ved af det, har du måske givet tilladelse til, at siden kan bruge dine personlige oplysninger fra Facebook samtidig med, at du deltager i en fiktiv online-undersøgelse.

For hver gang linket bliver delt, tjener bagmændende penge.

"Det er simpelthen bare en moderne, indpakket spam, som nu distribueres via Facebook i stedet for via mail. Vi har set denne fremgangsmåde utallige gange før."

"Formålet er at få brugerne til at deltage i deres undersøgelser mod, at de opgiver en hel masse personlige oplysninger, og samtidig med det accepterer vilkårene for at deltage i konkurrencen.", siger Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group.

I værste tilfælde kan du blive narret til at indtaste dit telefonnummer, og uden at vide det bliver du tilmeldt nogle overtakserede tjenester, som kan koste dig dyrt, oplyser Sophos.

Derfor hopper folk på fupnumrene

Ifølge Peter Kruse vælter det ind med svindelkampagner på Facebook, og det går så stærkt, at sikkerhedsfirmaerne har svært ved at følge med.

Han tror, at brugerne klikker af én simpel grund: Fordi det ser spændende ud.

"Lokkemaden er altid helt banal. Man bliver for eksempel lokket med, at man kan se et eller andet pinligt, som er relateret til en eller anden kendis," siger Peter Kruse. 

Fortsætter i én uendelighed

For at få adgang til indholdet er brugeren nødt til at klikke 'Synes godt om'.

Det får den konsekvens, at svindelnumrene bliver spredt til brugerens venner, som igen sender ud til alle deres venner, og sådan fortsætter det.

"På den måde distribuerer de snavs videre til alle mulige andre, så der på ganske kort tid kan være flere tusinde 'likes' på få dage," siger Peter Kruse.

Der er derfor god grund til at være på vagt, når du ser opslag som dette:

Sådan undgår du at blive narret

Hvis du ser et opslag, som virker for godt til at være sandt, så er det ifølge Peter Kruse en god ide at tænke sig om.

"Så er det nok også for godt til at være sandt," siger han.

For hvis du hopper i fælden, har det vidtrækkende konsekvenser.

Med din accept siger du nemlig god for, at deres samarbejdspartnere må sende dig reklamer og andre tilbud i én uendelighed.

"Det, man i virkeligeheden gør, er, at man ruller sig ind i en roulette af reklamespind, og derfra får svindlerne alle muligheder for at tjene penge fra deres samarbejdspartnere, mens samarbejdspartnerne får en kanon mulighed for at smide reklamer ud til potentielle kunder," forklarer Peter Kruse.

Han opfordrer derfor til, at man tænker sig om, før man klikker på svindlernes spam-opslag. Det samme gør Sophos på deres hjemmeside. Ifølge Peter Kruse kan problemet skyldes, at det er Facebook selv, der skal rydde op i opslagene, hvis de effektivt skal ryddes af vejen.

"De fleste internetudbydere har filtre, så de er i stand til at kunne blokere, når spam bliver sendt via e-mail, mens det på Facebook er op til brugeren at rapportere til Facebook, så de kan blokere det. Det er win-win for banditterne, og det er totalt lose-lose for de almindelige brugere, hvis de hopper i fælden," siger han.

Rapporter svindlerne til Facebook

Det bedste, du kan gøre, hvis du opdager spam-opslag, er at rapportere det til Facebook. Hvis tilstrækkelig mange mennesker anmelder opsalgene, vil Facebook stoppe svindelen i at sprede sig yderligere.

Skulle det ske, at du selv er blevet offer for et af svindelnumrene, så sørg for at fjerne meddelelsen fra dine nyhedsopdateringer og slette alle beskeder, du måske uforvarende har delt med dine venner.

Advar samtidig dine venner imod at klikke på opslagene. 

På den måde forhindrer du i det mindste, at det bliver spredt til flere af dine Facebook-venner.

Læs også:
50.000 danskere fuppet på Facebook i påsken

Hacker knækker 100.000 Facebook-konti

Sådan udnytter Facebook dine personlige oplysninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere