Læs også:
Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner
Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul
Højhastighedsinternet i EU-landene skal være langt billigere, mener EU-kommissær Neelie Kroes, der står i spidsen for unionens digitale dagsorden.
Kommissionen vil derfor have undersøgt, "hvordan man kan reducere omkostningerne ved anlægsarbejderne - for eksempel opgravning af veje for at nedlægge fiberkabler - der udgør op til 80 procent af de samlede omkostninger."
Konkret lyder fra Neelie Kroes,, at man kan skære en fjerdedel af investeringsomkostningerne væk ved de rette tiltag.
"Vi er nødt til at nedbringe anlægsomkostningerne ved udrulningen af bredbåndsnet, hvis vi vil have hurtigere bredbåndsforbindelser i hele Europa," udtaler Neelie Kroes.
"Vi må afprøve konkrete forslag til, hvordan vi kan reducere omkostningerne, og hvordan vi gør det nemmere at få adgang til denne infrastruktur, genbruge den og deles om den."
Derfor er det så dyrt
Ifølge EU går op til 80 procent af de samlede investeringer i bredbånd til anlæg af infrastruktur.
Forklaringen er både, at man ikke koordinerer af anlægsarbejdet, at man ikke udnytter eksisterende infrastruktur og ikke samarbejder godt nok mellem de forskellige aktører.
"For eksempel har vand-, energi- og jernbanevirksomheder ofte hver deres egen infrastruktur og iværksætter gravearbejder uden at koordinere med teleselskaberne. En hurtig bredbåndsudrulning hæmmes yderligere af langtrukne, uigennemsigtige og besværlige procedurer for at opnå anlægstilladelse og andre nødvendige tilladelser på nationalt eller lokalt plan."
Kommissionen indkalder derfor nu til en høringsrunde, hvor man kan komme med indspark til, hvordan bredbånds-omkostningerne kan sænkes - og dermed også i sidste ende slutpriserne.
Høringsfristen er den 20. juli.
Læs også: