Artikel top billede

ACTA står med det ene ben i graven

Støtter falder fra og nye kritikere melder sig. Senest har den liberale gruppe i EU Parlamentet vendt sig mod traktaten.

Selvom handelsminister Pia Olsen Dyhr og de fleste af hendes kolleger i de andre EU-lande har sagt ja tak til ACTA, så bliver den endelige vedtagelse af anti-pirat-traktaten mere og mere usikker.

Før EU-landene endegyldigt kan tilslutte sig ACTA, skal ministerrådets underskrift på traktaten sanktioneres af EU-Parlamentet.

Parlamentet ventes at stemme om den sag en gang i juni, men allerede nu er der ved at tegne sig et flertal mod en godkendelse.

Den liberale gruppe (Alliance of Liberals and Democrats, ALDE) der blandt andet tæller danske Venstre, har netop meldt ud, at gruppen agter at stemme "nej" til ACTA.

"Selvom vi helt klart støtter beskyttelsen af den immatrielle ejendomsret, så er vi også fortalere for fundamentale rettigheder og friheder. Vi er dybt bekymrede for, at ACTA ikke har den rette balance," forklarer formanden for ALDE, Guy Verhofstadt.

Venstres Jens Rohde siger i dag til Berlingske Business, at den liberale gruppe forgæves har søgt at skabe afklaring om traktatens usikre punkter om frihed på nettet og retssikkerhed. Punkter, som EU Kommissionen har bedt EU domstolen om at vurdere.

"Den vurdering kan tage årevis, og det hjælper ikke EU-Parlamentet, som skal stemme om aftalen i juni. Når selv Kommissionen er usikker på aftalens rækkevidde, kan vi ikke tage ansvar for at give den grønt lys," siger Jens Rohde til avisen.

Endnu et klart signal om den store mistilid til ACTA internet i EU-systemet kom fra det europæiske datatilsyn, European Data Protection Supervisor (EDPS). Organet udsendte i forgårs en erklæring om, at datatilsynet er bekymret for, hvorvidt ACTA kan medføre "uaccetable bivirkninger på individdets rettigheder".

Hvis EU Parlamentet forkaster ACTA, er traktaten død - i det mindste set fra et europæisk synspunkt. USA, Japan og Australien og de andre lande, der har ratificferet traktaten, kan stadig forsøge at få yderligere tilslutning, men uden EU er det tvivlsomt, om Anti Counterfeit Trade Agreement får den store betyning nogen steder i verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere