Læs også:
It-udbud i milliardklassen ramt af bøvl og forsinkelser
Fem kommuner - Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Frederiksberg Kommune - besluttede sidste år at gå sammen om indkøb af ydelser inden for telefoni og datatransmission.
Faktisk skønnede man, at et kommende udbud, hvor kontrakten skulle strække sig over tre år med mulighed for et års forlængelse, tilsammen kunne løbe op i 24 millioner kroner.
Men udbuddet endte med at gå helt galt, kan Computerworld nu fortælle, efter at have set nærmere på sagen.
Sådan foregik det
Som led i kommunernes arbejde bliver konsulentbureauet Netplan inddraget til "at bistå med kortlægning af eksisterende kapacitet, udarbejdelse af kravspecifikation samt ansvaret for den udbudsretlige del ved gennemførelsen af EU-udbud."
Konsulentbureauet får et samlet honorar på knapt 500.000 kroner, og udgiften bliver afholdt med 20 procent til hver af de fem kommuner.
Udbuddet bliver afviklet midt i 2011, og ved tilbudsfristens udløb foreligger tilbud fra henholdsvis TDC, Telenor og Telia.
Her er vinderen - og så alligevel ikke
Vinderen bliver Telenor.
Men efter udmelding af hvem der vinder kontrakten, bliver der af de to tabere af udbuddet rejst tvivl om tildelingsbeslutningen.
Idet der bliver sat spørgsmålstegn ved det gennemførte udbudsefterlevelse af udbudsdirektivets principper om ligebehandling og gennemsigtighed.
Faktisk vælger både TDC og Telia at indbringe sagen for Klagenævnet for Udbud inden for den såkaldte standstill-perioden, og kontrakten kan dermed ikke indgås.
Advokatfirma siger stop
De fem kommuner vælger nu at lade advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted gennemgå udbudsmateriale, herunder navnlig forholdene om ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, som Netplan har lavet.
Advokatfirmaets konklusion er, at der i udbudsmaterialet er fejl og mangler i forhold til efterlevelse af udbudsdirektivet og reglerne.
Samtidig anbefaler advokatfirmaet, at de fem kommuner tilbagekalder tildelingsbeslutningen og annullerer hele udbudet.
Det vælger de fem kommuner at gøre. Og de to klagere dropper deres klager til Klagenævnet.
I stedet for et stort fælles teleudbud vælger kommunerne individuelle løsninger.
Tre kommuner vælger TDC
Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk Kommune vælger TDC via en SKI-aftale, mens Rudersdal og Frederiksberg Kommune vælger at samarbejde med Telenor via den eksisterende statsaftale hos Finansministeriet på området.
Konsekvensen for konsulentfirmaet Netplan er, at selskabet må tilbagebetale halvdelen af deres honorar på 500.000 kroner.
På baggrund af hændelsesforløbet blev det aftalt med Netplan, at de fem kommuner fik refunderet halvdelen af deres honorar.
Læs også: