I tre tilfælde har Ecco og Deloitte og Touche hentet udenlandske IT-folk til landet på turistvisum, for først senere at ansøge om arbejdstilladelser. I alle tre tilfælde til lønninger, som lå under det danske lønnivieau, skriver Politiken.
Udlændingestyrelsen erkender at have begået en fejl, men har valgt at give IT-folkene arbejdstilladelse og lade virksomhederne slippe for bøder.
Hos Deloitte og Touche erkender man, at have begået en fejl ved ikke at ansøge om arbejdstilladelse inden medarbejderne kom til landet.
- Der er begået en fejl i tre tilfælde. Vi har ellers en helt fast procedure i disse sager, men den er glippet her, siger Nina Petersen, administrerende partner i Deloitte & Touche til Politiken.
Hos Ecco vedgår administrerende direktør Søren Steffensen, at selskabet har haft en indisk medarbejder ansat fra 14. juni til midt i august uden arbejdstilladelse.
Inderen var SAP-konsulent og hentet til Danmark af et konsulentbureau.
Han mener ikke, at det er Eccos fejl, at Udlændingestyrelsen har fået ansøgningen så sent.
- Jeg kan ikke udtale mig om, hvorfor Udlændingestyrelsen først har fået ansøgningen så sent. Det har vi ikke haft noget med at gøre, siger Søren Steffensen til Politiken.
De to fagforbund, HK og Prosa har anmeldt Udlændingestyrelsen til politiet, for ikke at overholde den lovgivning, Styrelsens skal forvalte, men politiet vil ikke efterforske sagen. HK går nu videre til Statsadvokaten for København.
- Der foregår åbenlyse ulovligheder, som vi sort på hvidt kan dokumentere. Men Udlændingestyrelsen og politiet er tilsyneladende ligeglade, selv om regeringen med brask og bram har meldt ud, at illegal arbejdskraft i Danmark skal stoppes«, siger Karin Retvig til Politiken.
I morgen skal HK og Prosa mødes med Folketingets arbejdsmarkedsudvalg og drøfte sagen.