YouTube har klaret frisag i mange sager om krænkelser af ophavsretten, men nu strammes nettet måske omkring Googles video-tjeneste.
I Tyskland har en domstol slået fast, at YouTube er ansvarlig for de rettighedsbeskyttede videoer, som brugerne lægger op.
YouTube klarer ofte frisag i den type anklager med henvisning til den amerikanske DMCA-lovgivning, der kan friholde webtjenester for ansvar til sine brugeres gerninger, så længe tjenesterne bare reagerer og fjerner det ulovlige indhold, når de bliver gjort opmærksom på det.
Men ved en distriktsdomstol i Hamborg vandt den tyske pendant til KODA i Danmark, GEMA, en sag over Google.
Domstolen gav GEMA ret i, at YouTube bør tilføje digitale fingeraftryk til de uploadede filer, og at der også skal være et ordfilter, så beskyttede musikvideoer og numre fanges allerede ved upload ved at kigge i teksten omkring videoen.
GEMA kalder det en sejr og udtaler i en pressemeddelelse, at foreningen er tilfreds med, at retten på den måde gør YouTube mere ansvarlige for brugernes upload.
Google har mulighed for at anke sagen men har pt ingen kommentarer, skriver ZDnet.
I strid med EU-dom
Sagen kan dog meget vel være i modstrid med en principel afgørelse fra EU-domstolen tidligere i år.
EU-domstolen fastslog, at sociale netværkssider som netop YouTube ikke kan tvinges til at installere generelle filtre, der blokerer for piratkopier af musiknumre eller videoer.
Domstolen mener, at indførelsen af automatisk filtrering vil være i strid med EU-lov. En bred forpligtelse til at filtrere indhold kunne føre til en "alvorlig begrænsning af net-selskabernes frihed til at drive forretning".
Den aktuelle sag i Tyskland er en del af en længere kontrovers mellem GEMA og YouTube. Rettighedsforeningen har tilbudt Google en aftale, der vil betyde, at YouTube skal betale 0,6 cents per afspilning af video med rettighedsbeskyttet musik. Det er en halvering af et tidligere tilbud, men YouTube har alligevel ikke accepteret det endnu. Uenigheden i Tyskland betyder også, at meget tysk musik ikke er tilgængelig på netop YouTube i øjeblikket.
I Danmark har KODA heller ikke nogen aftale med YouTube men der er forhandlinger mellem parterne, erfarer ComON.