1. Test: Sony Xperia S i store batteriproblemer
Anmeldelse: Sony Xperia S er den første mobil, hvor japanerne har fundet samuraisværdet frem og snittet Ericsson fra.
Nu er Sony solo, men telefonen minder på indholdssiden rigtig meget om de forgående modeller som Xperia Ray, Xperia Arc og Arc S.
Så umiddelbart er den største ændring, at der nu ikke længere står Ericsson på fronten.
Sony Xperia S er også ligesom sine Arc-forgængere en smule buet på bagsiden, men det er ikke så dominerende som tidligere.
Mobilen fås i to farver: hvid eller sort.
Når der holdes om Xperia S, lægger man især mærke til kanterne og bagsiden, som virker meget hårde og solide, selv om det er plastik.
Vægten er 144 gram, og det er noget højere end andre topmodeller fra konkurrenterne, eksempelvis ligger HTC One X på 130 gram og Samsung Galaxy Nexus på 135 gram.
Høj skærmopløsning
Mange mobilproducenter er gået all in og har udstyret deres topmodeller med skærme på hele 4,7 tommer, mens Sony holder sig til 4,3 tommer.
Skærmen er udstyret med en opløsning på 1280 gange 720 pixel. Sådan, Sony!
Det seneste år har mange telefoner med store skærme holdt fast i lave skærmopløsninger, og det er rart at se japanerne give Xperia S HD-opløsning.
Den høje opløsning er især praktisk, når der surfes, hvor det er nemmere at overskue websider, og det er naturligvis også oplagt til film i god kvalitet.
Skærmen har udmærket og klare farver, og heldigvis har Sony skruet ned for sin TimeScape-funktion, der prøver at være en lækker grafisk visning af indholdet på mobilen.
Det kan eksempelvis svæve rundt på skærmen, som vi så med Sony Ericsson Xperia Ray. Det burde være smart, men er superrodet.
Uden den heftige TimeScape-dominans er det noget nemmere at navigere rundt, men hvis du er hardcore fan, kan funktionen aktiveres helt.
2. Foto-knap, HDMI-port og NFC-chip
Sony Xperia S kører Android 2.3, og det er en ældre udgave af Googles mobile styresystem.
Den nyeste udgave er 4.0, der byder på en masse forbedringer til styresystemet. Sony har lovet, at telefonen opdateres til 4.0 inden for de næste par måneder.
Det er dog ikke voldsomt generende for mobiloplevelsen, at Xperia S ikke er udstyret med den nyeste Google-software, men blandt andet kameradelen kunne formentlig have glæde af de omfattende ændringer fra Android 2.3 til 4.0.
Dem kan du i øvrigt læse om her.
Telefonen har en mængde rigtig gode ting at byde på.
Vi bukker og takker for HDMI-porten og ikke mindst det medfølgende kabel, så telefonen nemt kan kobles til en fladskærm. Det kunne andre producenter lære noget af.
Der er også blevet plads til en dedikeret foto-knap i siden, og det er faktisk et ret ualmindeligt syn på Android-telefoner, men det er virkelig en stor fordel at bruge den i stedet for at pege på skærmen, når der skal tages billeder.
Både billed- og videokvalitet er i øvrigt godkendt, og især under gode lysforhold leverer Sonys telefon flotte resultater.
Som en lille bonus har Xperia S indbygget en NFC-chip, som vi ser på stadig flere telefoner. NFC (Near Field Communication) har især været omtalt i forbindelse med mikrobetalinger med mobilen, eksempelvis i kiosken eller til busbilletten.
Det har dog ikke slået igennem for alvor, og det kommer nok heller ikke til at ske foreløbig.
Men Sony har gjort noget smart - i bogstaveligste forstand.
Der er nemlig vedlagt to såkaldte SmartTags med telefonen, som den kan scanne. De to SmartTags kan sættes op forskellige steder som i bilen eller på kontoret, og når mobilen aflæser NFC-tag'et, foretager den en række pre-definerede handlinger.
Det kunne i bilen være at aktivere Bluetooth, tænde for musikafspilleren og åbne navigation via Google Maps. Du slipper dermed for at gøre det hver dag manuelt.
Batteri til dumpekarakter
Selv om telefonen har rigtig meget godt at byde på, ødelægger Sony det for sig selv ved at have udstyret telefonen med et bovlamt batteri.
Selv ved meget moderat brug har den svært ved at klare sig gennem en dag uden at lægge vejen forbi en stikkontakt.
Vi havde en dag ladet den fuldt op og brugt den til løbende at læse lidt nyheder på nettet og tjekke mail.
Intet med YouTube-videoer, GPS-aktivering eller HD-videooptagelser.
Den meget basale brug betød alligevel, at Xperia S advarede om, at der var under 10 procent tilbage af batteriet, da telefonen havde været tændt i 16 timer.
Det er ganske enkelt ikke godt nok for en topmodel som Sony Xperia S.
Den store synder er ifølge mobilens egne registreringer skærmen, som æder vanvittig meget strøm, når den er aktiveret. Selv når den kun kører på halv styrke.
Sony er formentlig klar over, at batteriet er et problem, for der er en strømbesparende-indstilling i menuoversigten, som kan hjælpe med at hente lidt ekstra kraft ud af batteriet ved at slå ting fra som Wi-Fi, Bluetooth og justere lysstyrken på skærmen.
Det er også muligt automatisk at aktivere den strømsparende funktion, når batteriet kun har 25 procent tilbage.
Vi er virkelige ærgerlige over, at Sony ikke har brugt flere kræfter på at montere et ordentligt batteri i telefonen.
Det er voldsomt ødelæggende for mobiloplevelsen, og det er ganske enkelt ikke godt nok for en smartphone i topklasse.
Den skal kunne holde en dag ved forholdsvis moderat brug, og det kan den stort set ikke.
Det med manglende saft og kraft i mobilbatteriet er ikke et nyt problem for Sony (Ericsson), og det så vi blandt andet på Xperia Arc, som også havde meget svært ved at holde sig i live en hel dag.
3. Sony ødelægger det for sig selv
I skrivende stund kan Xperia S fås til cirka 3.500 kroner, og dermed er det bestemt ikke en af de dyreste topmodeller i butikkerne lige nu.
Men Sony Xperia S er også udstyret med en lidt billigere motor, da den kører dualcore, mens konkurrenter som HTC One X og LG Optimus 4X er udstyret med quadcore-processorer.
Sony Xperia S klarer sig alligevel fornuftigt med sin mindre processorkraft og leverer en fin oplevelse langt hen ad vejen.
Samtidig har Sony foretaget nogle fornuftige valg ved at tilføje HDMI-port og en dedikeret fotoknap til telefon, og den høje skærmopløsningen er et stort plus.
Desværre er mobilen ikke noget værd, hvis den er flad - og det er Xperia S alt for tit. Det er voldsomt stressende at have en telefon, som har så vanskeligt ved at overleve en hel dag uden at få strøm.
Det er ikke godt nok, og derfor får Sony Xperia S en hård dom: Vi ender på karakteren tre ud af seks.
Vi vil dog stadig klart foretrække Xperia S frem for de tidligere Arc-modeller, da telefonen er fyldt med forbedringer, ikke mindst skærmen med høj opløsning.
Og hvis du ikke bruger telefonen voldsomt meget i løbet af en dag, kan Sonys nye telefon være det rette valg for dig.
Hvis du er superbruger, skal du holde nallerne væk - selv om telefonen har rigtig mange interessante funktioner og faktisk gør det virkelig fornuftigt på en lang række punkter.