Artikel top billede

Pas på: Hjemmearbejde kan være farligt for dig

Hjemmearbejde fra smartphone, tablet og pc'er kan være farlig for dig, mener forsker.

Læs også: 
Sådan kan it gøre dig effektiv fra hjemmepinden

Frihed til at arbejde fra hjemmet via smarte it-løsninger sætter mange danskere stor pris på.

Således arbejder 64 procent af danskerne fra distancen hver uge.

Men alt er ikke fryd og gammen på hjemmepinden, mener chefkonsulent Anders Buch fra Ingeniørforeningen IDA, selv om blandt andre Dansk Erhverv har udråbt uge 16 til "hjemmearbejdsuge".  

Han arbejder sideløbende som lektor og forsker på DTU, hvor han blandt andet har stået bag forskningsprojektet 'Forebyggelse af stress i videnarbejde - mellem begejstring og belastning' 

"Med it er der stadig flere arbejdsopgaver, der kan håndteres hjemmefra, og folk er glade for det grænseløse arbejdsliv. Men hvis de ikke selv sætter grænser, eller får sat grænser af ledelsen, så bliver grænsen først sat, når de går ned med stress," forklarer Anders Buch til Computerworld.

Den pligtopfyldende medarbejder

Han fortæller, at hjemmearbejdet giver mulighed for, at et stigende antal videnarbejdere arbejder fleksibelt på projekter døgnet rundt frem på trods af, at de måske kun har en kontraktlig arbejdskvote på 37 timer om ugen.

Og projekterne skal gerne leveres til tiden - koste hvad det vil i tid og arbejdsindsats.

"Folk vil gerne vise deres værd, have et godt forhold til deres kolleger og bidrage til virksomhedens bundlinje, og der er mere eller mindre uskrevne regler om, hvad der forventes. Derfor knokler mange alt for meget fra distancen med smartphones og bredbåndsforbindelser," forklarer han og peger på, at selviscenesat arbejdspres fra hjemmepinden er et støt stigende problem.  

Negligerer de syge børn

Han peger samtidig på en undersøgelse fra den svenske fagforening Unionen, der viser, at tre ud af fire svenskere også arbejder hjemme, når de har barns første sygedag, selvom de formelt burde slippe computere og koncentrere sig om det hostende afkom i stedet.

"I stedet for at sjuske igennem et projekt med en halv løsning, så er det nemmere at snyde sig til to timer her og der, mens barnet ligger med feber. Og folk arbejder jo også, når de selv er syge, hvilket alle undersøgelser viser, ikke er for smart," siger Anders Buch.  

Stresser mere uden hjemmearbejde

IDA-chefkonsulenten peger på, at det grænseløse arbejder dermed sætter mange virksomheder og medarbejdere i et dilemma, der ikke bare kan løses ved at forbyde folk at arbejde hjemme.

"For spørgsmålet er jo, om de ikke stresser sig selv og deres familie mere, hvis de ikke får lov til at arbejde hjemmefra. Der jo ikke nødvendigvis nogen, der løser arbejdsbyrden fra deres skuldre, og folk stempler ikke bare ind og ud som i gamle dage," lyder det fra Anders Buch.

Han mener, at løsningen på at sætte grænser i det grænseløse arbejdsliv ligger i, at udarbejde mere eller mindre formelle regler om, hvad der forventes.

Dermed har videnmedarbejdere klarere mål at læne sig opad.

"Hvis man meget eksplicit taler om, at når man har et sygt barn, så er der andre, der tager over, så vil det hjælpe på medarbejdernes stressbelastning. Men det kan man kun gøre, hvis man taler åbent om det, så alle i ens arbejdsgruppe er med på ledelsens forventninger," lyder rådet.

Læs også: 
Sådan kan it gøre dig effektiv fra hjemmepinden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere