Artikel top billede

Fynsk magtkamp blusser op efter milliontab på fiber

Borgmester på Fyn er rystet over trecifret millionunderskud i fynsk elselskab. Politisk magtkamp lurer i kulissen.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.

Som så mange andre elselskaber må nu også Sydfyns Elforsyning sande, at satsningen på fiber, i hvert fald ud fra en midlertidig økonomisk betragtning, har vist sig katastrofal.

Det selvejende selskab har netop indkasseret et rekordstort underskud på 134 millioner i 2011.

Det skyldes primært en nedskrivning på fiber på 120 millioner kroner i virksomheden, som dermed følger i fodsporet på en lang række andre elselskaber, der har måttet nedskrive deres fiberinvesteringer med store millionbeløb gennem de seneste år.

Mod en forventning om 2000 nye kunder, var der i 2011 kun 400, der så fidusen i at vælge en fiberløsning i det sydfynske.

Politiske uenigheder blusser op

Sydfyns Elforsyning er et selvejende selskab med en ledelse, der er valgt af kommunalbestyrelsen i Svendborg, og kommunen fungerer som tilsynsmyndighed.

Noget tyder dog på stærke strategiske uenigheder, især mellem Svendborgs borgmester Curt Sørensen og Sydfyns Elforsynings formand Guri Krøis, der således sidder på sin post i kraft af opbakning i byrådet.

Uenigheder, der er blusset op efter fremlæggelsen af det katastrofale regnskab.

Den kolde luft mellem parterne gav sig udslag i, at bestyrelsen i sidste uge valgte at orientere Fyns Amts Avis om regnskabet og underskuddet, inden borgmesteren fik tallene at se. På trods af kommunens rolle som tilsynsmyndighed.

Det undrede borgmester Curt Sørensen, der overordnet mener, at man bør være åben over for et salg, for eksempel til konkurrenten Energi Fyn.

"Det er sjette underskud i træk, og i de seks år er der formøblet 300 millioner kroner af egenkapitalen. Resultatet er en understregning af, at man bør være åben over for alle muligheder. Der skal i hvert fald ske noget andet end hidtil," udtaler Curt Sørensen til Fyns Amts Avis.

"Hvis det fibernet er så fantastisk, hvorfor er der så ikke flere, der gør brug af det? Faktum er, at det er en investering, som ikke forrenter sig," siger borgmesteren.

Men den tanke er hidtil blevet pure afvist af Sydfyns Elforsynings bestyrelse.

I onsdags spidsede uenighederne yderligere til, da syv medlemmer af virksomhedens 45 mand store repræsentantskab gik i rette med bestyrelsen og krævede en uvildig undersøgelse af fordele og ulemper ved et salg.

Deres krav kan ses som en støtteerklæring til borgmesteren.

For Curt Sørensen har flere gange foreslået en uvildig analyse, men har dog indtil videre ikke haft held med sit forehavende.

Det er ikke første gang, at der sættes spørgsmålstegn ved ledelsen af elselskabet. Tilbage i januar rettede to medlemmer af repræsentantskabet i et brev til formanden en kritik af virksomheden, som de mener er uforsvarligt drevet.

Læs også: Dansk fiber-branche bekymret: Får massivt baghjul.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere