Artikel top billede

CSC-fyringer: Nu skal der ryddes op

Computerworld mener: CSC-fyringer i hundredevis viser, hvor stor overkapacitet selskabet egentlig har trukket rundt på.

Computerworld mener: Halvandet år efter storkonflikten mellem CSC og Prosa brød ud, ser vi nu, hvorfor CSC var så opsat på at få fjernet den snærende overenskomst med Prosa.

Siden fagforbundet Prosa med et brag tabte sidste års langvarige konflikt med CSC, har det kun været et spørgsmål om tid, inden CSC ville trække fyresedlerne op af hatten.

Den tid er kommet nu.

31. marts udløb nemlig CSC's garanti mod fyringer.

Og nu - få dage efter - udnytter selskabet den nyvundne frihed til at lade ragekniven lyne og fjerner 450 stillinger i den nordiske forretning fra jordens overflade - heraf flest i Danmark.

Fyringerne er dermed det foreløbige punktum i en plan, som CSC ser ud til at have arbejdet efter i mere end et år og som bunder i, at selskabet gennem mange år har bygget en heftig overkapacitet op, som selskabet har haft svært ved at slippe af med.

Da sidste års faglige konflikt brød ud, stod det hurtigt klart, at CSC ikke mindst havde kig på den såkaldte tryghedsaftale, som sikrede de CSC-ansatte høj kompensation i tilfælde af fyring.

Selskabet mente, at de overenskomstregulerede ansatte i forhold til konkurrenternes medarbejdere arbejdede for lidt, fik for meget i løn og var for dyre at fyre. At produktiviteten var for lav, med andre ord.

Konflikten endte med, at Arbejdsretten gav grønt lys til at CSC kunne opsige Prosa-overenskomsterne og rykke de ansatte over på en HK-overenskomst - dog med en garanti mod fyringer indtil 31. marts. Som altså nu er udløbet.

Rettidig omhu

450 stillinger i overkapacitet er en ordentlig bunke - selv i et selskab af CSC Danmarks størrelse.

Overkapaciteten er i høj grad opstået, fordi CSC har opkøbt, indsluset og overtaget medarbejdere i forbindelse med overtagelsen af opgaver fra andre virksomheder.

Det skete i forventningen om, at disse medarbejdere sidenhen ville kunne anvendes til andre opgaver, som imidlertid ofte udeblev.

Problematiske sager

De nuværende fyringer viser, at CSC er klar til at anvende de nye muligheder for at justere forretningen, som selskabet nu pludselig har fået i hånden.

Det kan der meget vel blive mere brug for i fremtiden, for CSC Danmark er under pres af mange problematiske sager, hvis fulde konsekvenser ikke kendes endnu.

Selskabet har i den seneste tid blandt andet mistet kæmpekunden TDC og har spillet en central rolle i en stribe problematiske it-projekter i den helt store kaliber med kæmpeforliset af politiets Polsag som det største.

Moderat pres

CSC's omdømme og forretning er med andre udsat for moderat pres.

Konkurrenterne står på lur og har i forhold til CSC ikke ligefrem fået dårligere start-positioner med CSC's mange skandale-sager - inklusive den langvarige konflikt, ballade om regnskabssvindel, voldsomme uenigheder med Skat samt forliset af gigant-projektet Polsag.

Konklusionen må være, at CSC i dag må være godt tilfreds med at have taget skridtet ud i den langvarige konflikt sidste år, så selskabet i dag har fået langt nemmere ved at fyre folk og dermed tilpasse sine omkostninger til markedsvilkårene på lige fod med konkurrenterne.

Set fra forretningens perspektiv har der i den grad været tale om rettidig omhu.

Nu vil kun tiden vise, om det er nok til for alvor at bringe CSC Danmark på ret kurs igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere