Artikel top billede

KODA i kovending: Bloggere må alligevel bruge musik uden betaling

KODA: "Vi er blevet klogere".

Danske ukommercielle musikbloggere skal alligevel ikke betale for at bruge musik på sine hjemmesider.

KODA erkender, at omtalen på danske blogs er med til at støtte ny dansk musik.

Sagen begyndte, da en aarhusiansk blog blev præsenteret for en regning fra KODA for at lægge musikfiler på sin hjemmeside - selvom bloggen paradoksalt nok havde indhentet tilladelse fra sangskriverne til bringe musikken. 

Men når sangskriverne har indgået aftale med KODA, overdrager de samtidig administrationen af musikernes rettigheder. Derfor krævede KODA, at bloggen skulle betale for musikken på samme måde, som radiostationer betaler for at bruge musik.

KODAs direktør nåede at kalde bloggerne forkælede og usolidariske i et læserbrev, men efter flere debatmøder mener han, at parterne er kommet nærmere hinanden.

"Vi er også blevet klogere i forhold til, hvilken rolle bloggerne spiller, og kommer til at spille som en del af musikkens tidlige økosystem. For vores medlemmers skyld er det vigtigt ikke at bygge en barriere op for det her system, der baserer sig på idealisme og frivilligt arbejde," skriver Koda's direktør, Anders Lassen.

Dont f*** with us

KODAs kovending fik hoverende bloggen Wonders Make Joy til at udbryde: Don´t fuck with us på Facebook.

Lidt mere forsonende skriver Wonders Make Joy på sin hjemmeside:

"Reglerne er enkle, overskuelige og til at arbejde med. KODA har lyttet til os. De er blevet klogere - både på hvor stor en rolle bloggerne spiller i musikmiljøet, men også på hvordan en aftale skal skrues sammen, så den kan fungere på et internet, som til stadighed udvikler sig. En del blogger vil måske få problemer med regel nr. 2, men for os kunne den ikke være bedre. Vi er glade, vi er rigtig glade," skriver de to blogejere Lukas Kaldan og Mia Storm med henvisning til, at der overhovedet ikke må tjenes penge på bloggen (se de andre regler øverst).

Sagen satte også gang i debatten, om hvordan der skal betales for at indlejre en YouTube-video på en anden hjemmeside.

På et tidspunkt forventede KODA, at både bloggere, der lagde en video- eller lydstream på deres hjemmeside, og YouTube skulle betale, hvis der var tale om en dansk kunstner.

Et krav om dobbeltbetaling som KODA senere trak tilbage. Men KODA forsøger i øjeblikket at indgå en aftale med YouTube for at få videotjenesten til at spytte i kassen for at have musik liggende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere