Læs også:
Derfor holder solenergi til datacentre slet ikke
Disse it-kunder er ret så ligeglade med miljø
10 måder du kan spare penge på med grøn it
Den danske it-branche er i godt og grønt humør i dag.
Smilene skyldes, at et samlet Folketing, på nær Liberal Alliance, i går indgik en stor klima-aftale til 3,5 milliarder kroner frem mod 2020.
Den skal blandt andet skal sikre, at halvdelen af vores el-forsyning kommer fra vindenergi.
"It-industrien skal være meget glad over aftalen. Dels slipper virksomhederne billigere end forventet, dels er der masser af innovationsmuligheder i aftalen," forklarer direktør Tom Togsverd fra ITEK, Dansk Industris it-brancheorganisation.
Billigere end forventet
Han forklarer, at Dansk Industri har udregnet, at danske virksomheder i gennemsnit kommer til at betale 200 kroner mere per ansat i 2020.
Det tal er lavere end forventet, da den tidligere VK-regering barslede med en regning på 600 kroner, mens SRSF-regeringens oprindelige udspil lød på 800 kroner.
Samtidig bliver regningen for en gennemsnitlig hustand 1.300 kroner om året i 2020.
"De private husholdninger holder for, og det kan virksomhederne glæde sig over. Selvfølgelig havde det været bedst, hvis industrien helt slap for ekstra omkostninger, men hvis vi skal være uafhængige af fossile brændstoffer i 2050, så skal der en vis omstillingsparathed til," siger Tom Togsverd.
Mulighedernes holdeplads
ITEK-direktøren forklarer, at "regnvejr i Sverige og uroligheder i Mellemøsten kan påvirke el-priserne," og derfor har it-industrien en gylden mulighed for at byde ind med værktøjer til intelligent strømstyring.
"Smart grid og intelligent energistyring bliver jo helt centralt i klimaaftalen, og her bliver Danmark foregangsland med alle de eksportmuligheder, som det giver," forklarer Tom Togsverd.
Også direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, er en glad mand over klimaaftalens mange vækstmuligheder for den danske it-industri.
Mangler konkrete produkter
"Jeg vil meget forsigtigt vurdere, at der ligger trecifrede millionbeløb og venter på de danske it-virksomheder i aftalen, selv om der allerede findes produkter til intelligent strømstyring på markedet," siger Morten Bangsgaard.
Han forklarer, at politikerne stadig mangler at udforme en strategi for konkrete løsninger til det danske smart grid, men IT-Branchen lover at holde sig ved de politiske forhandlinger om smart strømstyring.
"Vi er allerede kommet ud af starthullerne for at få politisk indflydelse, der kan komme vores medlemmer til gode, og det vil vi selvfølgelig fortsætte med," lyder det fra Morten Bangsgaard.
Efterlyser incitamenter
Alt er der ikke fryd og lysegrøn lykke i klimaaftalen set gennem Morten Bangsgaards øjne.
"Vi mangler stadig økonomiske incitamenter for at forbruge strømmen for den almindelige dansker. Det kunne eksempelvis være, at strømmen koster mindre at bruge om natten," siger han.
Alt i alt er IT-Branchen dog yderst tilfreds med aftalen, fordi den blev billigere end forventet og giver it-virksomhederne et "betydeligt forretningspotentiale."
Læs også:
Derfor holder solenergi til datacentre slet ikke