Den typiske datatyv går på rov for at stjæle penge. Men i 2011 var der en overvægt af politisk motiverede dataindbrud.
Det konkluderer Verizon i sin årlige sikkerhedsrapport.
Verizon har kigget på de alvorligste datatyverier. Firmaet mener, at såkaldte hacktivister med politiske bevæggrunde, frem for cyberkriminelle med en økonomisk motivation, stod for de største mængder stjålne data. 58 procent af den data, der blev stjålet sidste år, skete med politisk bagtanker.
Anonymous, Lulzsec og Antisec opnåede sidste år meget omtale for deres vellykkede DDOS-angreb og tyveri af data fra private firmaer og regeringskontorer.
Deres angreb er ikke så hyppige som almindelige datakriminelles, men de har ofte held til at slippe afsted med større mængder tyvegods.
Det er svært at bekæmpe
Verdens it-sikkerhedsfirmaer har i de seneste år prædiket, at dataindbrud ikke længere er et spørgsmål om drillerier eller om at en hacker skal bevise sit værd. Nutidens datakriminelle har en økonomisk dagsorden.
Men det tyder altså på, at der stadig er mange dataindbrud, som udelukkende er sat i værk for at opnå presseomtale eller sætte ofrene i et dårligt lys.
Og det gør indbrudene svære at bekæmpe, fordi de kriminelle ikke nødvendigvis følger samme taktik som almindelige datakriminelle, der for eksempel blot er interesseret i at indsamle så store mængder oplysninger om kreditkort, som de kan komme af sted med.
Ifølge Wade Baker, ansvarlig for research hos Verizon, betyder truslen fra hacktivister ikke, at virksomheder skal stoppe med at bekymre sig om og forebygge angreb fra almindelige datakriminelle, der med uformindsket kraft dagligt forsøger at udnytte kendte huller og sikkerhedsbrister.
Rapporten fra Verizon har fokuseret på 855 datatyveri sidste år. Læs hele rapporten.