Artikel top billede

Ny form for malware angriber uden at du ved af det

En ny slags malware er stort set umulig at spore, advarer sikkerhedseksperter.

Læs også:

Derfor er det så svært at fange malware-svindlere

Computerworld News Service: Forskere har fundet en ekstremt sjælden og muligvis unik form for malware, der gennemfører angreb i hukommelsen uden behov for at gemme filer på harddisken i ofrets pc.

Den seneste opdagelse er blevet gjort af Kaspersky Lab, som har modtaget rapporter om malware-angreb mod en almindelige sårbarhed i Java (CVE-2011-3544) på russiske hjemmesider, der tilsyneladende ikke efterlod nogen filer for at indlede et konventionelt trojansk angreb.

Angrebet viste sig faktisk at køre Javascript fra en iFrame indlejret på en inficeret hjemmeside, der injicerede det krypterede .ddl-payload direkte ind i Javaw.exe-processen.

Ulempen ved den form for angreb er, at brugeren kan rense hukommelsen bare ved at genstarte maskinen, hvorefter den skal inficeres helt forfra.

Svært at opdage angreb

Men til gengæld er infektionen ekstremt svær at spore. Ingen filer bliver oprettet, og indledningsvist er der heller ingen filer, der bliver ændret på ofrets pc. Hvis ikke enheden er helt opdateret, så vil det være meget svært for sikkerhedsprogrammerne at finde det.

Fordi malwaren udnytter Java, er den desuden i stand til at angribe flere forskellige platforme, som pc'er, Mac-computere og Linux-baserede enheder, selv om den opdagede trojaner dog kun gik efter Windows.

Kaspersky bemærker, at den nye malware minder om de berygtede orme Code Red og Slammer, som var på spil for omkring 10 år siden, selv om de dog kun var designet til at sprede sig så vidt omkring som muligt.

Eftersom de begge var designet til at angribe specifikke Microsoft-programmer ved hjælp af buffer overflows, var det ikke nødvendigt med nogen filer.

Det nye angreb skal nok i virkeligheden ses mere som en avanceret indledning til et andet angreb på et senere tidspunkt. Malwaren udnytter sin diskrete profil til at omgås sikkerhedssystemer, og tilsammen tæller det som noget helt nyt.

"Baseret på vores analyser af den protokol, som Lurk bruger til at kommunikere med command-serverne, fandt vi ud af, at over en periode på flere måneder behandlede serverne forespørgsler fra op mod 300.000 inficerede maskiner," siger analytiker fra Kaspersky, Sergey Golovanov.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Derfor er det så svært at fange malware-svindlere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere